Kot je družba danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze, sta banki Maksimo Holding o nameravani prodaji obvestili 21. decembra, po zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih pa lahko delnice prodata v osmih dneh od obvestila dolžniku.

Pri Gorenjski banki je družba zastavila 387.300 delnic oz. okoli 7,3 odstotka Istrabenza, pri LHB Internationale Handelsbank pa 59.662 delnic družbe ETI Elektroelement Izlake, 285.296 delnic družbe za upravljanje in investiranje Certa ter 483.365 delnic oz. 9,3 odstotka družbe Istrabenz.

Načrt finančnega prestrukturiranja družbe med drugim temelji na dejstvu, da bi se s potrditvijo prisilne poravnave nad družbo zagotovila možnost prodaje zastavljenih vrednostnih papirjev na ekonomsko smotrnejši način (npr. z zbiranjem ponudb ter neposredno prodajo mimo organiziranega trga), ki bi glede na deloma znatne udeležbe dolžnika v posameznih kapitalskih družbah verjetno privedel do iztrženja višje kupnine za takšne vrednostne papirjev, zato bo v primeru, da bosta Gorenjska banka in LHB dejansko prodali zastavljene vrednostne papirje ogrožena tudi uspešnost finančnega prestrukturiranja družbe, je zapisal predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski.

"V primeru prodaje zastavljenih vrednostnih papirjev v celoti ali deloma, družba z visoko stopnjo verjetnosti ne bo uspela uspešno izvesti predvidenega finančnega prestrukturiranja, tako da bi ponovno dosegla kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost, zaradi česar bo potrebno postopek prisilne poravnave prekiniti ter začeti stečajni postopek nad družbo," opozarja in dodaja, da bi v primeru stečaja bi upniki (tako navadni kot ločitveni) prejeli znatno nižje poplačilo.

Stečaj Maksime Holdinga, ki je od 1. aprila insolventen, 30. julija pa je bil nad njim uveden postopek prisilne poravnave, je sicer, kot je znano, v začetku novembra v ugovoru proti vodenju postopka prisilne poravnave predlagala družba Daimond. Slednji - ki je sicer ena od z NFD Holdingom lastniško povezanih družb, ki so z Maksimo Holdingom lani sklenile dogovor o sodelovanju pri prevzemanju Istrabenza, dogovor pa je nato propadel - je menila, da dolžnik ne bo mogel upnikov poplačati v 50 odstotkih, kot predvideva načrt finančnega prestrukturiranja.

Uprava družbe Maksima Holding, katere večinski lastnik je družba FB Investicije, ki je v lasti  Igorja Bavčarja, je sicer konec novembra sprejela sklep o dokapitalizaciji za največ 13,4 milijona evrov na 40 milijonov evrov. Sklep o dokapitalizaciji je bil sprejet na podlagi spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja, ki ga je družba pripravila v postopku prisilne poravnave.