Kot ob prvih obletnicah mandata si bo župan zdaj izplačal plačo na podlagi ocene, ki so mu jo meščani namenili, tolikšen delež plače, kakršen je delež nezadovoljnih meščanov, pa bo podaril v dobrodelne namene, letos torej 16,6 odstotka.

Ljubljanski opozicijski svetniki pa mu očitajo nedemokratičnost, nepripravljenost na dialog in avtoritarno vodenje mestnega sveta in občine ter preveliko zadolževanje. Janković jim je odgovoril, da so v treh letih njegovega županovanja izvedli več kot 500 investicijskih projektov in da kljub temu, da je prejšnja vlada z zakonom o financiranju občin MOL odvzela 60 milijonov evrov letno, obljubljeni program kljub temu uresničujejo, saj so nastalo luknjo nadomestili z racionalizacijo poslovanja, s prodajo dela občinskega premoženja in z dodatnim zadolževanjem v višini 75 milijonov evrov, kar dovoljuje tudi zakon.

Kot je znano, je jeseni leta 2006 na lokalnih volitvah prepričljivo zmagal tako nekdanji prvi mož najboljšega soseda kot tudi njegova lista, ki ima v ljubljanskem mestnem svetu absolutno večino. Jankoviću je poleg karizme in podjetniške žilice na mesto prvega človeka v mestni hiši pomagal tudi, zdaj že vsakemu Ljubljančanu vsaj delno znan, predvolilni program 22 projektov z okvirnim terminskim načrtom. Od pred volitvami obljubljenih 22 jih je ostalo še 14, v roku dokončanih jih je bilo osem, župan pa jih veliko napoveduje za prihodnje leto, ko bosta končana tudi parkirna hiša pod Kongresnim trgom in stadion v Stožicah.

Od 22 predvolilnih projektov je MOL potegnila črto pod tri; ureditev Barjanske ceste, ureditev promenade med parkom Tivoli in Gradom in obnovo Kina Šiška. Večina preostalih je še v fazi izvedbe (stadion v Stožicah, garažna hiša pod Kongresnim trgom) ali pa so delno uresničeni (domovi za starejše občane, oživitev bregov Ljubljanice). Jankovič priznava, da v tem mandatu gotovo ne bodo končani garažna hiša pod tržnico, Plavalni center Ilirija ter Center sodobnih umetnosti Rog. Temu lahko dodamo še obnovo Plečnikovega stadiona, oživitev bregov Save pa stanovanja v Stanežičah, pri čemer na MOL poudarjajo, da so zagotovili stanovanja na drugih lokacijah, ter Potniški center Ljubljana – Emonika, pri katerem MOL ne sodeluje, je pa sprejela prostorski načrt.

V spodnji razpredelnici si poglejte, katere obljube je župan že izpolnil in kaj ga še čaka v letu 2010.