CTMG je že na skupščini maja letos podal predlog za imenovanje posebnega revizorja, ki bi preveril zakonitost, učinkovitost, smotrnost ter rezultate vodenja in nadzora na posameznimi posli v zadnjih petih letih.

Za posebnega revizorja, ki bi pregledal določene posle, med drugim nakup lastnih delnic in nakup delnic Tekstila, je sicer v obeh primerih bila predlagana ljubljanska družba Revizijski center, stroške revizije pa bi kril Centromerkur.

Pač pa je skupščina danes pooblastila upravo, da lahko po svojem preudarku in v dobrobit družbe kupi lastne delnice družbe, pri čemer nominalni znesek kupljenih delnic ne sme presegati 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe.

Hkrati jo je pooblastila, da lahko lastne delnice odsvaja in pridobiva, pri čemer delničarji družbe nimajo prednostne pravice do odkupa ali prodaje delnic v sorazmerju z višino njihovih deležev v kapitalu družbe in se ta pravica izključi.

Poleg tega je upravo pooblastila, da lahko lastne delnice umakne brez nadaljnjega sklepanja o zmanjšanju osnovnega kapitala. V tem primeru skupščina pooblašča nadzorni svet za uskladitev statuta s sklepom uprave o umiku lastnih delnic.

Centromerkur, ki ima danes sedem trgovin in eno blagovnico, sicer za letos pričakuje okrog 1,6 milijona evrov prihodkov, kar je približno petino manj kot v lanskem letu. Padec je posledica predvsem negativnih učinkov gospodarske krize.