Gre za analizo urina v odpadnih vodah, ki so pritekle do osrednjega zagrebškega zbiralnika za prečiščevanje kanalizacije. Omenjene količine nezakonitih drog so dobili na podlagi osemmesečnih forenzičnih preiskav, kakršne izvajajo še v Milanu, Luganu in Londonu, so poročali hrvaški časniki.

Rezultate analize bodo sedaj poslali policiji, ki na ta način odkriva, ali so se na trgu pojavila tudi kakšne nove droge. "Raziskave so izvrsten vir informacij, ki nam bodo pomagale pri usmerjanju operacij," je izjavo namestnika načelnika zagrebške policije Mihaela Varge povzel Večernji list.

Kokain je v Zagrebu desetkrat pogostejša droga kot ecstasy. Raziskava je tudi pokazala, da se kokain ob koncih tedna uživa 1,7-krat pogosteje kot ob delavnikih, ecstasy pa celo 3,7-krat pogosteje. Policijski viri so potrdili, da se poraba kokaina v hrvaški metropoli povečuje iz leta v leto, čeprav najpogostejši mamili ostajata marihuana in heroin, piše Jutarnji list.

V Zagrebu pokadijo na primer več marihuane na prebivalca kot v Milanu, a manj kot v Londonu. Analiza je pokazala tudi, da porabijo v Zagrebu največ heroina na prebivalca v primerjavi z Milanom, Luganom in Londonom ter imajo najvišje število zdravljenih odvisnikov od te droge.

Omenjeno raziskavo sta naročila mestni urad za zdravstvo in zavod za javno zdravstvo, izvedli pa so jo na Inštitutu Ruđer Bošković, in sicer med februarjem in septembrom letos.