V Šaleški dolini bo moč že petič zapored na turnirju najvišjega namiznoteniškega ranga spremljati največje mojstre celuloidne žogice. Skupno bo v Velenju že enajstič MP Slovenije in 13. MP Velenja, s katerim se lahko Velenjčani upravičeno tolčejo po prsih.

"Prijavljenih je kar 39 svetovnih zvez in 369 igralcev in igralk. V preteklosti je velenjski turnir po vseh plateh dokazal, da se lahko meri z najboljšimi organizatorji na svetu, zato ima tudi vso podporo Mednarodne namiznoteniške organizacije, ki sicer krije od tretjine do četrtine vseh stroškov nagradnega sklada," je uvodoma pojasnila direktorica velenjskega turnirja Polona Čehovin Sušin.

Direktor Rdeče dvorane Marjan Klepec je najprej priznal, da so imeli do pred treh mesecev precej težav z obveznostmi letošnjega turnirja, ki so jih v celoti poravnali, zadnje tri mesece pa se pripravljajo na januarsko izvedbo. "Gre za velik projekt na našem koncu Slovenije. V tem času v Velenju in okolici zagotovimo okrog 2000 nočitev, kar je precejšen zalogaj. Vrednost celotnega projekta pa znaša okrog četrt milijona evrov," je pristavil Klepec.

Na turnir so izjemno ponosni tudi pri Namiznoteniški zvezi Slovenije, ki jo skoraj 100 dni že vodi Marjan Hribar. "Vse čestitke velenjskemu klubu. V težkih časih so sposobni držati tempo, ki mu ne sledijo nekatere precej razvitejše in po rezultatih boljše države. Dejstvo, da imamo v Bojanu Tokiču enega najboljših evropskih igralcev, nam daje voljo po organizaciji in apetite po dobrem dosežku. Posebno pozornost bomo namenili tudi turnirju do 21 let, kjer bodo imeli slovenski upi lepo priložnost, da si pridobijo pomembne mednarodne izkušnje," je pojasnil Novomeščan.

"Kitajci so se od srede decembra naprej zaprli v enega svojih namiznoteniških centrov, kjer bodo v 75 dneh opravili 60 dni skupnega treninga. Druga težava je, da velenjski turnir ni povezan z nobenim bližnjim, tako da se nekaterim velesilam zaradi stroškov ne izplača pripotovati le na eno tekmo. Je pa res, da bo zato evropska konkurenca verjetno najmočnejša, kar daje dodatni draž velenjskemu turnirju," je zaključila direktorica turnirja.