Minister Erjavec je povedal, da ZDA, Kitajska, Indija, Južna Afrika in Brazilija niso imele potrebe vabiti EU na pogovore, ker so bila njena stališča zelo jasna in bi bila pri teh pogajanjih "kvečjemu moteča". EU mora po njegovih besedah spremeniti taktiko, sicer ne more pričakovati, da bo igrala vodilno vlogo v pogajanjih, kot jo sicer igra pri ciljih v podnebnem boju.

"Kar je absurdno, pa je, da so vsi mediji ploskali ZDA, ker so naredile en majhen korak, Evropa pa hoče narediti tri, pa ni bilo dosti besede o tem," je poudaril minister. Tako bo treba po njegovem mnenju tudi glede strategije komuniciranja "nekaj postoriti, saj to načenja verodostojnost EU". "Sam sem bil razočaran, ker EU ni bilo čutiti in ker taktika ni bila dovolj dobro premišljena," je dodal.

A po ministrovih besedah ni še nič zamujenega, temveč je bila to dobra šola za EU, ki še lahko popravi svojo napako. Erjavec je danes na srečanju okoljskih ministrov s tem ciljem predlagal, da bi bilo treba čim prej začeti pogovore z državami v razvoju in pogledati, ali je mogoče skleniti določena zavezništva in se pogovarjati z državami, ki imajo drugačna stališča kot EU.

V prihodnjem letu bosta še dve konferenci, prva sredi leta v Bonnu in druga konec leta v Mehiki, in do takrat mora EU dobro premisliti, kako naprej, sicer se lahko zgodba iz Koebenhavna ponovi, kar po Erjavčevem mnenju ne bi bilo dobro. O nadaljnji taktiki EU v svetovnih podnebnih pogajanjih bodo okoljski ministri EU natančneje govorili 15. januarja prihodnje leto na neformalnem srečanju v Španiji.

Erjavec je sicer prepričan, da brez EU kakovosten globalni dogovor ni mogoč. "EU ima nedvomno vodilno vlogo, je najbolj ambiciozna in motor, pa čeprav v Koebenhavnu nismo bili zraven, ko so se centri moči pogajali," je menil po zasedanju okoljskih ministrov EU, sicer zadnjem ministrskem zasedanju EU letos, na katerem je bil izid mednarodne podnebne konference v danski prestolnici glavna tema.

Erjavec je sicer podnebno konferenco v Koebenhavnu opisal kot "demokratično anarhijo". "Demokratično, ker so bili vsi voditelji, ves svet na enem mestu, vladala je pa anarhija, ker nismo vedeli, kakšna so stališča, kje potekajo pogajanja," je pojasnil. Organizacija Združenih narodov tako po njegovih besedah "gotovo potrebuje reformo v tem smislu".

"Vsi imamo mešane občutke, ambicije EU so bile bistveno večje od dosežkov na konferenci," je sicer Erjavec strnil vtise okoljskih ministrov EU danes v Bruslju. "Nekateri smo razočarani. Sam sem še vedno razočaran, ne glede na to, da je že nekaj dni od takrat in smo stvar že malce prespali," je povedal in opozoril, da sta za EU dve leti trdega dela.

Uspeh konference v Koebenhavnu je sicer po Erjavčevem mnenju to, da so na njej sodelovale vse države sveta in da so se prvič vsi glavni akterji zavezali, da je treba preprečiti globalno segrevanje za dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo. Te zaveze so sicer zelo ohlapne, dokument premalo natančen, sploh pa ni povsem jasno, kakšen je status dokumenta, je dodal.

Čeprav dokument ni pravno zavezujoč, se za države, ki so ga "vzele na znanje" oziroma podprle, predvideva, da ga bodo spoštovale, a kako in kdaj ostaja odprto. Države so se tako po Erjavčevem mnenju moralno, ne pa tudi pravno, zavezale k njegovemu uresničevanju. "In to je uspeh te konference. Kot veste, ZDA doslej niso sodelovale v takem okviru, zato je to korak naprej, je pa prekratek," je dejal.

Kot je še povedal Erjavec, so bili vsi mnenja, da je to prvi korak, a da se zavedajo, da je problem treba rešiti. "Sporazum mora biti takšen, da bo v realnem življenju dal realne rezultate, sicer nima smisla in s tega vidika bolje, da je dokument bolj ohlapen in smo vsi nezadovoljni in da še naprej vzbujamo zavest, da je treba nekaj bolj resnega storiti, da rešimo planet," je poudaril.
Minister meni, da bi bilo preveč optimistično pričakovati, da bo pravno zavezujoč dogovor sklenjen v prihodnjem letu, pričakuje pa, da bo prihodnje leto dozorel čas, ko se bodo državniki resnično začeli pogajati. "Moj vtis, ko sem poslušal državnike, ki odločajo o naši prihodnosti, je bil, da se v Koebenhavn niso prišli pogajat, temveč le predstavljat svoja stališča," je dejal.

"Če tega ne bomo storili, pa bo narava poskrbela za to, da bo prišlo do ene velike naravne nesreče in potem bo prišel konsenz," je še menil minister Erjavec in dodal, da podnebne spremembe niso samo stvar politikov, ampak vsakega posameznika.

Glede ponorov, najpomembnejšega vprašanja v podnebnih pogajanjih za Slovenijo, je minister dejal, da je Slovenija znotraj EU ubranila svoje stališče glede vsrkavanja CO2 z gozdovi, kar je izjemno pomembno. "To smo ves čas uspešno branili, glede tega ni nobene spremembe," je dejal minister.

"Naslednje leto bo zelo pestro in zanimivo," je sklenil minister.