Hudo nervozno se je presedal na stolu Gallusove dvorane Cankarjevega doma ljubljanski župan Zoran Janković na nedavnem tradicionalnem prednovoletnem velikem koncertu Zavarovalnice Triglav, ko so Avsenikove viže preigravali Simfoniki RTV Slovenija, ansambel Gašperji in pevec Magnifico. Protokol, zavarovalničarjev ne cankarjevcev, da ne bo pomote, mu namreč ni namenil prostora v prvi, pač pa v drugi vrsti balkona. Elitni stoli so bili pač rezervirani za upravo, nadzorni svet in najpomembnejše poslovne partnerje. Novi predsednik uprave Matjaž Rakovec je v Zavarovalnici Triglav zaposlen že dovolj dolgo, da ve, koliko koristi ima zavarovalnica od politikov in koliko od zaposlenih in poslovnih partnerjev. Temu sorazmerno so bili verjetno dodeljeni tudi sedeži.

Z razporeditvijo po stolih ni bilo težav na drugem velikem mega koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, Managerskem koncertu, tradicionalno odigranem tretji petek v decembru, le izbrano občinstvo je z žalostjo sprejelo novico, da za dirigentskim pultom nikoli več ne bo maestra Vjekoslava Šuteja, ki je največkrat vihtel dirigentsko palico na dosedanjih sedemnajstih Managerskih koncertih. V začetku decembra je svetovno priznani hrvaški umetnik namreč dokončno izgubil boj z boleznijo. Zato pa ostaja zvesta obiskovalka vrhunskih koncertov klasične glasbe njegova sestrična Jelka Adamič Šutej, vrsto let visoko kultivirana urednica kulture pri časopisu Delo.

Koncert za prave glasbene sladokusce se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zgodil prav na novega leta dan, ko bo tam nastopil orkester Slovenske filharmonije z dirigentom Ivanom Repušićem in trenutno eno najbolj vročih evropskih sopranistk Invo Mula. Pevsko in lepotno izjemno obdarjena operna pevka je letos odprla sezono v pariški državni operi z nastopom v glavni vlogi v sicer redko izvajani operi Mireille francoskega skladatelja Charlesa Gounoda, bolj slavnega po operah Faust ter Romeo in Julija.

Šestinštiridesetletna operna pevka Inva Mula je bila rojena v Tirani v umetniški družini, njen oče Avni (hčerino ime Inva se bere od Avni nazaj) je eden najbolj znanih albanskih pevcev in skladateljev, prav tako je v Albaniji znan pevec in skladatelj njen bivši mož Pirro Čako. Močno slaven, ne v umetnosti pač pa v poslu, je tudi sedanji izbranec srca Inve Mule, ki ni nihče drug kot sedmi najbolj premožen na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev revije Manager, Hetem Ramadani, direktor in lastnik podjetja Salbatring International. Kosovski Albanec je v naše kraje zašel v začetku devetdesetih in iz nič prišel do na 68 milijonov evrov ocenjenega premoženja, ki naj bi ga ustvaril s trgovanjem v metalurški industriji in z naftnimi derivati. Ramadani je bil tudi finalist letošnjih Gazel, izbora najhitreje rastočih podjetij v organizaciji časopisne hiše Dnevnik. Če bi Adria Airways javno objavljala lestvico potnikov, ki najpogosteje sedijo v njihovih letalih, bi bil Hetem Ramadani tudi tam v samem vrhu, saj ne zamudi nobenega pomembnejšega nastopa svoje sedanje izbranke Inve Mule, ki ob pariški nastopa tudi v drugih vodilnih operah po vsem svetu, v Milanu, Berlinu, Tokiu, Torontu, Bilbau, igrala pa je tudi že v številnih filmih.

Prvi januar 2010 za Cankarjev dom ne bo pomemben datum samo zaradi nastopa Inve Mula, pač pa bo tudi prvi delovni dan njihove nove sodelavke, na katero direktor Mitja Rotovnik močno računa. Vodenje gledališkega programa bo prevzela dosedanja dramaturginja v ljubljanski Drami Diana Koloini, potem ko je njena predhodnica Alja Predan prevzela umetniško vodenje Borštnikovega srečanja. Zanimivo, da imata obe v gledaliških krogih močno cenjeni dami tudi nadvse uglednega očeta. Dianin Klavdij Koloini je dirigent, dolgoletni ravnatelj Glasbene šole v Ajdovščini in vodja številnih odličnih primorskih pevskih zborov, Aljin Vasja Predan pa teatrolog, publicist ter literarni in gledališki kritik.