Najemna pogodba z občino Izola Delamarisu dovoljuje poslovanje na sedanji lokaciji v Izoli le še do konca leta 2010. Po besedah predstavnika Obalne sindikalne organizacije OSO KS-90 Eura Broziča se je na sestanku izkazalo, da "podjetje oz. lastniki niso našli dogovora z županom občine Izola Tomislavom Klokočovnikom". Vodstvo podjetja naj bi selitev dejavnosti napovedalo že v prihodnjih šestih mesecih.

"Pozvali bomo obe strani, da stopita skupaj in najdeta tako rešitev, ki bo omogočala, da bo dejavnost ostala v Izoli," je za STA pojasnil Brozič. Selitev proizvodnje v Pivko je za delavce nesprejemljiva, je ocenil. Kot je še pojasnil, so med zaposlenimi tudi starejši in ženske z družinami.

V sindikatu bodo po njegovih besedah "v okviru svojih pristojnosti" poskušali dokazovati, da je vsakodnevna vožnja v Pivko za 118 delavcev, kolikor jih je zaposlenih v Delamarisu, predaleč, ter da pomeni poseg v njihov prosti čas. Selitev proizvodnje v Pivko bi bila po Brozičevih besedah neracionalna tudi za delodajalca, za katerega bi pomenila dodaten strošek.

V Pivki trdijo, da "morebitna selitev proizvodnje v Pivko v tem trenutku še ni povsem dokončna", ter da si Pivka "želi in prizadeva pridobiti dolgoročno lokacijo, ki bo Delamarisu omogočila tudi dolgoročno preživetje". Uprava obenem upa, "da bodo zaposleni v Delamarisu v primeru selitve svoje delo pripravljeni nadaljevati še naprej".

Pivka je lastnica Delamarisa postala z nakupom njegove dosedanje lastnice, družbe Amanita. Predsednik uprave Pivke Janez Rebec je možnost selitve Delamarisove proizvodnje v Pivko napovedal že ob uradni razglasitvi prevzema lastništva nad Delamarisom 17. decembra.

Ne glede na možno selitev proizvodnje v Pivko pa naj po Rebčevih besedah nihče izmed 118 zaposlenih ne bi izgubil zaposlitve. Pivka naj bi prihodnje leto v izgradnjo novih proizvodnih prostorov Delamarisa v Izoli ali Pivki namenila od 1,5 do treh milijonov evrov.

Iz občine Izola odgovarjajo, da so s sprejetjem občinskega prostorskega načrta CMI jug - živilska industrija in objavo javnega razpisa za dodelitev stavbne pravice "ustvarili pogoje, da živilsko predelovalna industrija kot ena izmed temeljnih in reprezentativnih panog Izole dobi primerne pogoje za delovanje".

Na razpisu za dodelitev stavbne pravice je bila stavbna pravica za površino 10.000 kvadratnih metrov in za dobo 30 let ocenjena na 1,86 milijona evrov. "Stališče Pivke se je sicer spreminjalo, občina je kot opcijo ponudila tudi obročno plačevanje, vendar na ponovljeni razpis niso oddali ponudbe," navajajo iz občine.

Dodajajo še, da se obdobje dodelitve stavbne pravice lahko podaljša. "Mnenje vodstva občine je, da je odločitev Pivke za selitev lahko slaba poteza," še pravijo na občini. Pivka bi s selitvijo po njihovem mnenju izgubila sredstva, ki so na voljo z razpisom ministrstva za kmetijstvo, pa tudi strokovni kader. V Pivki so pogoje izolske občine pred kratkim sicer ocenili kot nesprejemljive.