Poudaril je, da v Katoliški cerkvi nimajo posebnega znanja, da bi našli dobro rešitev omenjenega spora.

"Rešitev mora biti takšna, kot je povedala vaša premierka Jadranka Kosor, da bosta zmagovalki obe strani," je na vprašanje, kaj je ključ do rešitve hrvaško-slovenskega spora o meji, odgovoril Stres. Zatrdil je, da se je slovenska škofovska komisija Iustitia et pax v začetku novembra odzvala na izjavo hrvaških škofov, ker so slovenski mediji zahtevali komentar.

"Iz naše izjave je bilo jasno, da nismo hoteli zaostrovati, temveč pojasniti naše stališče," je dejal Stres. Kot je spomnil, slovenska Iustitia et pax do takrat ni podala nobene izjave glede hrvaško-slovenskih odnosov, ker niso hoteli poslabšati odnosov med hrvaško in slovensko Katoliško cerkvijo, ki sta sestrski Cerkvi.

"Želimo ohraniti prijateljstvo in ne zahajati v velike polemike, ki so bile tako med politiki kot v medijih in v katerih je ena stran obtoževala drugo," je še dejal ljubljanski nadškof. Izpostavil je, da je treba storiti vse, da državi ne postaneta sovražnici, kar nista bili nikoli.

"Spor bomo enkrat uredili, ker ne more trajati večno. Nenazadnje, če smo tako živeli 20 let, kdo pravi, da ne moremo še prihodnjih 20. Vrednejša sta naše prijateljstvo in sožitje, zato črta, ki jo bomo povlekli, ne sme biti vir frustracij," je še izjavil Stres. "Potem se bomo skupaj smejali in dejali, da smo bili neumni, ko smo se prepirali zaradi tega," je menil.

Ocenil je, da hrvaški škofje niso bilo jezni zaradi izjave slovenske komisije Iustitia et pax. Vabilu hrvaškega škofa Vlada Košića na obisk v Zagrebu pa se ni odzval, kot je povedal, ker je moral odpotovati v Argentino. Je pa Stres napovedal, da bo obiskal Hrvaško, ko bodo ustanovili novo škofijo v Sisku, in bo takrat pokazal, da "nismo sovražniki".