Veter je v Engelbergu odpihnil končni razplet finalne serije, potem ko je bilo na vrhu le še najboljših osem iz prve serije. S skokom 141 metrov in izenačitvijo rekorda naprave Finca Janneja Ahonena, ki je bil danes deseti, je slavil domačin Ammann in tako znova oblekel majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Gregor Schlierenzauer ni bil kos izjemnemu Ammannu in si je razdelil šesto mesto z rojakom Thomasom Morgensternom. Na stopničke sta se povzpela še Björn Einar Romören in Daiki Ito, ki sta skozi ves konec tedna kazala odlične skoke na skakalnici Grosstitliss.

V skupni razvrstitvi ima Ammann, ki je v Engelbergu dobil dve od treh tekem, zdaj 424 točk, sledita mu Schlierenzauer (382) in Romoeren (279).

Do novih točk sta prišla dva Slovenca. Robert Kranjec je bil 22. (skupno je 18. s 75 točkami), Peter Prevc pa 27. Med trideseterico se ni uspelo prebiti Mitji Mežnarju (37.) in Primožu Piklu (41.). Slovenci se po tekmi vračajo v domovino, kjer se bodo v miru pripravljali na novoletno turnejo. Na tej bodo gotovo nastopili Kranjec, Prevc in Jernej Damjan, ki je dobro nastopal v celinskem pokalu, četrto mesto pa je še odprto.

"Tekma je bila loterijska, mi pa nismo potegnili ravno kakšnega 'jokerja'. Robi se je res boril skozi te dni v Engelbergu in na koncu postavil tudi najboljši rezultat, ki ga je zaslužil, saj je vseskozi ostajal trezne glave. Čestitke za nastop tudi Petru Prevcu. Po prvi seriji se je videlo, da je bil njegov skok odličen za tiste razmere, saj je pihalo od zadaj, hitrosti pa so bile nizke. Tako smo videli, da se tudi v težkih razmerah Peter dobro znajde. Po njegovem nastopu se je veter obrnil in vse je izpadlo drugače. Do Petrove številke pa je bilo zelo težko skočiti daleč," je nastope današnjih finalistov pokomentiral trener reprezentance Matjaž Zupan.

Slednji je tudi razkril imena za novoletno turnejo. "Načeloma so Robi, Peter in Jernej tisti fantje, na katere smo orientirani. Četrto mesto je še odprto. V ozadju je Mitja, pa tudi fantje, ki so se izkazali na tekmah celinskega pokala pretekli konec tedna. Bomo videli po treningu ta teden v Kranju," je končal Zupan.