Potem ko se je svetovni pokal po 17 letih vrnil v Slovenijo, tujci stresajo le pohvale. Tekmovalci dobesedno iz hotelske sobe stopijo na progo, ob kateri sta velesili Norveška in Švedska parkirali dva ogromna in luksuzna tovornjaka bivalnika z udobjem hotela s petimi zvezdicami, v katerih servisna služba pripravlja smuči. Vsi so bili presenečeni, da je bilo že včeraj na treningu več kot 1000 razposajenih in glasnih otrok iz šol na Štajerskem s trobljami in šali nogometnih lokalnih klubov. Takšno število gledalcev je za nekatere prireditelje neizpolnjena želja celo na uradnih tekmah, ko se delijo točke v alpskem smučanju in biatlonu (Pokljuka). Iz zvočnikov na štadionu, kjer je v mesecih brez snega nogometno igrišče, zraven pa bodo zgradili še hotel, je donela slovenska narodnozabavna glasba.

»Vse je nekaj posebnega. Takšnega števila gledalcev na treningih nisem vajena. Ljudje so me med tekom pozdravljali in skušali poklepetati z menoj, zato bi se najraje kar ustavila in rekla kakšno besedo z njimi. Ob meni sta bila kot stražarja glavni trener Ivan Hudač in serviser Ginaluca Marcolini, ki sta me vseskozi opozarjala, da tega ne smem početi, ampak se moram koncentrirati na taktiko na zelo težki progi, ki meni ustreza,« je vtis strnila Majdičeva, ki bi vseh dosedanjih 17 zmag v svetovnem pokalu dala za olimpijsko kolajno v Vancouvru, kakšno pa tudi za novo danes na Rogli. Majdičeva, nosilka rumene majice za vodstvo v svetovnem pokalu, je za največji tekmici v šprintu razglasila Poljakinjo Justyno Kowaloczyk, zmagovalko prve letošnje tekme v klasični tehniki v Kuusamu, in Finko Kaiso Saarinen. Kowalczykowa, skupna zmagovalka svetovnega pokala v lanski sezoni, je bila navdušena nad novim tekmovališčem na Rogli in se je že pozanimala o pripravah poleti prihodnje leto. »Težka proga s tremi klanci je po mojem okusu. Skupina bo razbita že pred zadnjim klancem tik pred ciljem,« je povedal Finka Kaisa Saarinen, ki se nasmeje še redkeje kot njen finski rojak in as v smučarskih skokih Janne Ahonen. Na Rogli nam je na presenečenje namenila majhen nasmešek.

»Petra po vseh uspehih, ki jih je dosegla, zdaj tekmuje zato, da naredi veselje spremljevalcem in navijačem, ki zanjo stiskajo pesti,« je dodal glavni trener slovenske vrste Ivan Hudač, medtem ko Katja Višnar in Vesna Fabjan ne skrivata vznemirjenja pred domačo tekmo. »Ker je proga zelo dolga in težka, bo treba vzeti pamet v roke. Ko bo najtežje, nam bodo domači gledalci dali dodatne atome moči,« je dodala Vesna Fabjan iz Besnice na Gorenjskem, katere starša pomagata v organizacijskem aparatu, kar je dokaz složnosti slovenske tekaške srenje.