S tem praznikom se Judje spominjajo ponovne posvetitve oskrunjenega templja v Jeruzalemu, ko je olje v svečniku, za katerega so mislili, da bo gorelo le en dan, gorelo kar osem dni. To so Judje razumeli kot čudež, zato hanuka opominja vernike, naj čudeže iščejo v vsakdanu, je pojasnil Klemen Jelinčič Boeta. Dodal je, da je sporočilo tega praznika podobno sporočilu božiča.

Prižiganja svečnika so se na ploščadi Trga Ajdovščina udeležil tudi direktor Urada za verske skupnosti Aleš Gulič, predsednik Skupine prijateljstva z Izraelom Franc Žnidaršič, predstavnik Judovske skupnosti Slovenije in župan Zoran Janković. Župan je ob tej priložnosti poudaril, da v Ljubljani "verjamemo in živimo v medkulturnem dialogu". Med prižigalci svečnika je bil tudi izraelski veleposlanik na Dunaju Aviv Shir-On.

Povedal je, da je včerajšnje skupno prižiganje svečnika povezalo kristjane in Jude, Slovenijo in Izrael in ne nazadnje tudi Ljubljano in Jeruzalem. Ob tem je izrazil upanje, da bo tudi v naši prestolnici kmalu začelo delovati izraelsko veleposlaništvo.