Slovenski skakalci tokrat v Engelbergu niso imeli veliko uspeha. Današnja tekma je bila nadomestilo za odpadlo preizkušnjo iz češkega Harrachova. Prvi osip so pomenile že kvalifikacije, v katerih mladi Peter Prevc tokrat ni bil dovolj razpoložen za nov nastop v svetovnem pokalu. Preostala trojica se je uvrstila v prvo serijo.

Spremenljive vremenske razmere na skakalnici pa so nato podaljšale tekmovanje. Sredi prve serije se je namreč vodstvo tekmovanja po nekaj dolgih skokih odločilo, da zniža naletno mesto in tekmovalce do številke 30 še enkrat pošlje na vrh. Popravni izpit je prišel prav Mežnarju in Piklu, ki pa tudi v drugem poskusu nista bila dovolj dolga za uvrstitev med 30. Mežnar je s 119,5 metra tekmo končal na 38. mestu, medtem ko je bil Pikl (115,5) na repu vseh uvrščenih z 48. mestom. Izhodišče za točke si je po polovici tekme pripravil le Robert Kranjec, ki pa nato svojega 22. mesta ni izboljšal. S slabšim drugim nastopom je še nazadoval ter na koncu za 29. mesto dobil dve novi točki svetovnega pokala.

Na vrhu so se veselili domačini, ki so v boju z avstrijsko falango nazadnje slavili po zaslugi zelo razpoloženega Simona Ammanna. Švicarski zvezdnik je že v prvi seriji z najdaljšim skokom 137,5 metra za sabo pustil do danes vodilnega v skupnem seštevku Gregorja Schlierenzauerja, Thomasa Morgensterna in Andreasa Koflerja. A razlike niso bile velike, tako da so imeli rdeče-belo-rdeči še nekaj upanja za preobrat po drugi seriji. Njihovi upi pa so bili zaman. Kljub dobrim drugim skokom, nobeden med njimi ni poslabšal svoje uvrstitve, je domači adut tudi v drugem poskusu ostal zbran. Spet je bil najdaljši v seriji s 133 metri, za pol metra preskočil Schlierenzauerja ter si priboril zmago, obenem pa tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. "Slekel" jo je prav Schlierenzauerju, ki ima zdaj pred nadaljevanjem mini švicarske turneje v Engelbergu za Ammannom dve točki minusa (242-244). Tretji je Kofler, to mesto si s 166 točkami deli z danes sedmouvrščenim Fincem Harrijem Ollijem.

Za Ammanna, zmagovalca prejšnje tekme v Lillehammerju, je bila današnja zmaga druga v sezoni in skupno jubilejna deseta v karieri, obenem pa tudi druga zaporedna na domači napravi, saj je v Engelbergu slavil tudi pred skoraj natančno letom dni.

"Po drugem skoku nisem bil povsem prepričan, ali bo dovolj. Odskok ni bil najboljši, a občutek zmage na tej skakalnici je odličen. Uspelo mi je zadržati dobro formo iz Lillehammerja. Upam, da bo dober začetek v Engelberg privabil še več mojih navijačev," je bil po tekmi zadovoljen zmagovalec

Avstrijski čudežni skakalni deček Schlierenzauer pa bo moral vsaj še eno tekmo počakati na nov državni rekord po številu zmag v svetovnem pokalu; zdaj jih ima 25 in si v Avstriji prvo mesto še deli z Andreasom Felderjem.

Med najboljšimi 15 v svetovnem pokalu je ostal Kranjec, ki ima zdaj na 14. mestu 66 točk. Preostala trojica s točkami je uvrščena precej nižje, Mežnar na 34. mestu s 16 točkami, Pikl in Prevc pa si z devetimi delita 41. mesto

V soboto in nedeljo bosta v Engelbergu še dve, "originalni" švicarski tekmi skakalcev, obenem tudi zadnji preizkušnji na najvišji ravni pred tradicionalno novoletno turnejo.