Z izzivom so se več kot odlično spopadli v francoskem glavnem mestu, kjer so s sijajno predstavo povsem nadigrali Paris Volley in prišli celo do prve zmage v tem tekmovanju brez izgubljenega niza. Nekateri bodo ob tem sicer na plano potegnili dejstvo, da Paris v letošnji sezoni ne blesti ter da ima kopico takšnih in drugačnih težav, a še vedno je šlo za tekmo v evropski eliti proti francoskemu prvaku. Način, s katerim so pri ACH prišli do zmage, je preprosto šampionski. Svojemu nasprotniku niso ponudili niti trohice možnosti, celotno tekmo so povsem nadzorovali ritem dogodkov ter na prav vsako dobro točko Francozov odgovorili z obrestmi. Vseskozi so igrali brez taktiziranja, brez skrivanja in brez čakanja na nasprotnikove napake. Šlo je za preprosto demonstracijo moderne odbojke z veliko želje, da vsem dokažejo svojo kvaliteto.

Blizu uspeha so bili Blejci že na Poljskem pri Assecu Resovii, a morda je tista tekma prišla celo nekoliko prehitro, saj so prav takrat moštvo ACH zajeli nekateri zdravstveni problemi, ki so mladi ekipi hitro načeli samozavest. A ta je v zadnjih tednih močno narasla, zdravstveni karton je nepopisan, celotno moštvo pa se zdi iz dneva v dan bolj povezano. Ob tem ne moremo mimo blejskega trenerja Glenna Hoaga, ki z lansko zasedbo, v kateri je bilo polno izkušenih in uveljavljenih igralcev, ni našel pravega kontakta, medtem ko se zdi letošnja povsem po njegovemu profilu. Kanadski strateg je namreč znan po tem, da se najbolje znajde, ko ima okoli sebe mlade talente, ki jih razvije v vrhunske igralce, hkrati pa ustvarja zelo kompaktno in uigrano moštvo. Očitno njegov preverjen recept, s katerim je prav s Parisom Volleyjem pred leti že prišel na evropski vrh, znova deluje. V pomoč sta mu oba tuja veterana Ramon Gato in Veljko Petković, ki znata svojo avtoriteto graditi preko dejanj in ne z nepotrebno samohvalo na starih lovorikah.

"Vsakdo mora biti dobro pripravljen in opraviti svoje delo na igrišču. Všeč mi je, kako so igralci osredotočeni na svoje naloge. Sedaj igrajo tisto pravo odbojko, na igro pa gledajo kot na celoto," pravi Glenn Hoag, ki svojim varovancem neprestano ponavlja, da morajo igrati "točko po točko z veliko koncentracije", s čimer uvrstitev v zaključne boje lige prvakov ne bi smela biti vprašljiva.