Dva kilometra in pol dolg krog je pripravljen. Petra Majdič je skupaj s Katjo Višnar, Vesno Fabjan, Anjo Eržen, Alenko Čebašek, Majo Benedičič in edinim tekačem Domnom Potočnikom izkoristila nekaj dni za prilagajanje na razmere na novem tekmovališču na Rogli. Ker je imel glavni trener Ivan Hudač včeraj druge obveznosti, ga je v vlogi trenerja zamenjal serviser Gianluca Marcolini. Šušlja se, da so malce umaknili Marka Gracerja.

"Težak trening, a ne zelo težak. Petra je hitra," je vtise z intervalov opisal italijanski strokovnjak. Zaradi mrzlega vremena ga priprava smuči ne skrbi. "Nadmorska višina ima na Rogli poseben efekt in upam, da bomo tudi zaradi zgodnejšega prihoda imele nekaj prednosti," je delček razkrila Petra. Tudi na Rogli je že vklopila višinsko hišo na pogoje nadmorske višine 2700 metrov, saj s trenerjem že gledata proti Vancouvru. Za Majdičevo je šprinterska trasa s tremi klanci in najbolj strmim čez most proti cilju pisana na kožo. "Glede pritiska domače tekme in pričakovanj javnosti je zame to generalka za Vancouver. Upam, da nas bo prišlo vzpodbujat čim več ljudi," vabi ambasadorica Rogle. Namestnici svetovne veljave Vesna Fabjan in Katja Višnar le prikimavata. "Tekma doma je nekaj posebnega. Trije klanci naredijo progo težko," pravi Vesna Fabjan, ki še ni taka specialistka za klasiko, da bi upala na ponovitev Davosa (4. mesto) in Düsseldorfa (3. mesto). Višnarjeva čaka uvrstitev v polfinale. "Poleg olimpijade je to zame vrhunec sezone," je pripomnila Blejka Katja Višnar. Lahko pa zmaga njen srčni izvoljenec z Norveške Ola Vigen Hattestad.

Na novinarski konferenci, kjer so razkrili nekaj podatkov, je Petro Majdič še posebej presenetil numizmatik Tomaž Zajc. Najboljša slovenska tekačica bo odslej tudi na poštnih znamkah. Prva izmed slovenskih športnic bo v ugledni družbi Leona Štuklja, Mira Cerarja in Primoža Kozmusa. "Moja mama je nekoč dejala, da samo še čaka, da bom skočila tudi iz paštete. Zares lepo presenečenje," je bila navdušena Majdičeva.

Celotne karavane niso želeli iz Davosa na Roglo privabiti že v ponedeljek z obljubami o izvrstnih pogojih, ker bi zaradi nedokončanih prog potem dobili preslab sloves. Zato so prikrajšani za tretjino dohodkov iz tega naslova. Na Pohorju so že Japonci in norveški oglednik. Guri Hetland, pomočnica tehničnega delegata FIS, sicer žena najuspešnejšega šprinterja vseh časov Tora Arneja Hetlanda, je pripravo prizorišča le hvalila. Za pripravo tekme se je združila celotna slovenska tekaška srenja, seveda ob zagnanih domačinih izpod Pohorja. Organizatorji na Rogli pričakujejo od 1500 do 2000 obiskovalcev, otrokom so razdelili 1500 vstopnic. Iz Zreč na Roglo bo v ta namen vozilo 12 avtobusov. Največja tekaška tekma v Sloveniji po 17 letih bo stala okoli 500.000 evrov. In vreme? "Na Rogli smo investirali tudi v kapelo, da bo le vreme," se je pošalil Gorazd Korošec, predsednik organizacijskega odbora.