Med tistimi, ki jim je glas tudi ob povratku v domovino še vedno dobro služil, so bili vsi osrednji akterji in glavni govorci. Prvi je do besede, kot se seveda spodobi, prišel predsednik Plavalne zveze Slovenije (PZS) Darjan Petrič, ki ni skoparil s pohvalami na račun plavalcev in njihovih trenerjev. "Peter je ne glede na to, da je izgubil priložnost za deseti zaporedni evropski naslov, definitivno velikan in je zapisan z zlatimi črkami v anale svetovnega plavanja," so besede Petriča, ki je vse prisotne v šali pozval na poseben izziv: "Prepričan sem, da bo njegov svetovni rekord na 100 mešano zdržal vsaj pet let in od zdaj naprej sprejemam stave, če se kdo s tem ne strinja." Član plavalne reprezentance je tudi predsednikov sin Jan Karel Petrič, ki je po očetovih besedah "imel to srečo, da je bil tretjič Mankočev cimer in verjamem, da bo tudi tokrat tako, da bomo na Petrov račun v krogu naše družine poslušali polno pohval, kako zelo je osredotočen na plavanje". Petrič nato ni hotel izpustiti še ostalih reprezentantov, ki so se izkazali z uvrstitvijo v finale, teh pa je bilo toliko (kar enajst), da je prosil za opravičilo, ker si jih je moral izpisati na list papirja, da ne bi koga slučajno pozabil.

Še preden je na vrsto za govor prišel Peter Mankoč, pa mu je predsednik PZS že vnaprej predal nagrado za najboljšega slovenskega plavalca v članski kategoriji - stekleno posodo, ki so jo naredili v steklarni v Rogaški Slatini. "Vidim, da je ta dobro narejena, da je moj pes tokrat ne bo mogel razbiti z repom, kot se mi je že dogodilo s temi nagradami," se je Mankoč pošalil ob prejemu nagrade, v nadaljevanju pa razkril recept za svetovni rekord: "Na vseh težkih treningih, ko je bilo težko, sem si kar naprej ponavljal 50,70 in kot kaže sem ta dosežek tako zasidral v glavo, da mi je uspelo."

Svoje oceno je moral po dolžnosti podati tudi selektor Roni Pikec: "To je bilo moje drugo veliko tekmovanje v tej vlogi in moram poudariti, da mi je tokrat šlo precej bolje. Ekipa je delovala usklajeno, kar je zasluga vsega strokovnega štaba, sam pa sem se vedno trudil, da je vzdušje v ekipi maksimalno sproščeno in morda so tudi zaradi tega slovenski plavalci včasih za stotinko hitrejši."

Vrhunskih dosežkov v plavanju ni mogoče doseči brez trenerjev in ob ob lastnem uspehu se je Mankoč spomnil na svojega dolgoletnega trenerja Dimitrija Manceviča ter mu v zahvalo podaril uro. Strokovnjak beloruskega rodu, ki že vrsto let deluje v Sloveniji, je znova izkoristil priložnost in izpostavil slab položaj trenerskega poklica v slovenskem plavanju. "V Sloveniji sem edini trener, ki sta mi uspela dva svetovna rekorda in s tem imam vso pravico, da povem, da ni vse tako, kot bi moralo biti. Predsednik zveze je govoril o tem, kako bo poskrbel za plavalce, a mislim, da je potrebno poskrbeti tudi za trenerje. Z malo denarja se vrhunskih rezultatov ne da doseči. Slišali smo očitke, da smo s Petrom dosegli svetovni rekord brez veliko denarja, toda pri tem je treba vedeti, da smo imela denarja zadosti le zato, ker smo v to vložili svoja lastna sredstva. Zato smo se odločili, da bomo zvezi izstavili račune, saj je zadeva zelo resna. V kolikor nam dolgov ne bodo poravnali, nas na prihodnjih prvenstvih ne bo več zraven. Danes mi je plavalna zveza dolžna več kot 30.000 evrov in noben iz vodstva teh številk sploh ne omenja," je bil odločen Dimitrij Mancevič, ki je ob govoru stopil v ospredje in pozval predsednika PZS, naj se aktivno loti problematike, Petrič pa mu je odvrnil, da razume težave in da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da jih reši.