Dejan Zavec, triintridesetletnik s Ptuja, je pred štirimi dnevi v Johannesburgu premaknil vse mejnike v svoji karieri, potem ko je s "knock outom" v tretji rundi premagal Južnoafričana Isaaca Hlatshwaya in postal svetovni prvak po verziji IBF. V karieri je nanizal devet naslovov amaterskega boksarskega prvaka, nato pa se preselil med profesionalce. V boksu vztraja že 18 let, na profesionalni poti je v 28 borbah nanizal 27 zmag. Življenje je podredil temu športu, med drugim leta 2006 tudi diplomiral na Fakulteti za fizičku kulturu v Novem Sadu in si pridobil naziv visoki trener boksa, je predan športnik, ki je ves trud pred dnevi kronal z najvišjo stopničko v boksarskem športu.

Z osvojenim naslovom pa se je "težji" del posla šele začel. Sprejemi se kar vrstijo in eden takih je sledil tudi danes na rodnem Ptuju. Dogajanje se je na trgu pred Mestno hišo na Ptuju pričelo ob 18.30, ko so Zavca v rimski opravi pripeljali pred veliki oder. Po uvodnih čestitkah župana Čelana in ostalih sogovornikov je besedo dobil slovenski šampion, ki je takole nagovoril množico: "Ne da ste me presenetili, šokirali ste me, v pozitivnem smislu seveda. Vem, da vam danes ni toplo, tako kot je bilo meni v petek ob osvojitvi naslova. Vsakomur posebej hvala, kadarkoli mi bo težko, se bom spomnil, kako ste me prišli podpret in mi pokazali, da delam prav, da grem v pravo smer. Naslov svetovnega prvaka je le kapljica v morju v primerjavi s tem, kar ste mi pripravili danes."

Po obveznih intervjujih in fotografiranju, ki jih v teh dneh ne manjka, se je Zavec podal med ljudi in stisnil na stotine rok, podpisal desetine avtogramov, zbrani pa so se skupaj odpravili proti galeriji Salon, kjer so Ptujčani skupaj s pokrajinskim muzejem pripravili razstavo o boksarskem šampionu, vse od njegovih začetkov pa do osvojitve naslova svetovnega prvaka.