Ker španska zakonodaja referendumov o neodvisnosti ne dopušča, so nedeljsko glasovanje organizirali prostovoljci ob podpori nekaterih političnih strank. Glasovanje je večinoma potekalo v šolah.

Glasovanje je potekalo v skoraj 170 vaseh in manjših mestih, volilno pravico pa je imelo 700.000 od skupaj sedmih milijonov Kataloncev. Referenduma ni bilo v največjih katalonskih mestih, kjer naj bi podobno glasovanje izpeljali prihodnje leto.

Španski premier Jose Luis Zapatero je dejal, da glasovi za neodvisnost ne gredo nikamor, medtem ko je njegova namestnica Maria Teresa Fernandez dejala, da "nezakonit" referendum ne bo imel praktičnih posledic.

Medtem so organizatorji glasovanja poudarili, da je bil njihov cilj, da ljudje izrazijo svoje mnenje o vprašanju, ki ga španske oblasti nočejo niti načenjati.

Katalonija je najbogatejša španska regija, ki uživa precejšnjo stopnjo avtonomije. Nedeljsko glasovanje pa je potekalo prav v času, ko pričakujejo razsodbo španskega ustavnega sodišča o novem statutu o katalonski avtonomiji.

Novi statut, ki ga je španski parlament že potrdil, naj bi avtonomijo regije še okrepil, največja španska opozicijska stranka Ljudska stranka pa trdi, da ogroža celovitost Španije, zato je vložila zahtevo za ustavno presojo.