Najhujši davek je terjala severnoameriška turneja. Črni oblaki so se zgrnili predvsem nad francosko izbrano vrsto. Po tem ko je postalo jasno, da sta olimpijsko sezono že končala najboljši slalomist minule sezone Jean-Baptiste Grange, ki si je strgal kolenske vezi na veleslalomu v Beaver Creeku, in Pierre Emmanuel Dalcin, se jima je na seznamu poškodovanih pridružil še Thomas Fanara, ki je spektakularno padel v drugi vožnji veleslaloma tudi na progi Ptic roparic.

Seznam letošnjih žrtev je tako že grozljivo dolg. Poleg francoske vrste je Severna Amerika za olimpijsko preizkušnjo prikrajšala tudi najboljšega smukača minule zime Kanadčana Johna Kucero, ki je grdo padel na superveleslalomu v Lake Louisu, in Američana T.J. Lanninga, ki si je na isti progi zlomil vrat. Že na veleslalomskem uvodu v Söldnu je s poškodovanim kolenom končala nastop nekdanja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Avstrijka Nicole Hosp. Prav v avstrijskem taboru že dalj časa trener ženske ekipe Herbert Mandl poziva k zmanjšanju hitrosti ter manj hitrim progam, kar bi ponudilo smučarjem več manevrskega prostora za obvladovanje že tako izpolnjene opreme, zaradi katere je smučanje iz dneva v dan bolj nevarno in bolj podobno gladiatorskim bojem.

Prvi mož FIS Gian Franco Kasper je napovedal, da bodo skrbno spremljali razmere in skušali poiskati dolgoročno rešitev za zagotovitev čim večje varnosti smučarjev na tekmah svetovnega pokala. Rešitve naj bi skušali poiskati skupaj s trenerji in tekmovalci in drugimi ključnimi možmi in ženami, ki skrbijo za nemoten potek in pripravo tekem najvišjega ranga. Prva priložnost bo že italijanska Val Gardena.