Mankoč je svoj naskok na deseto zaporedno zlato medaljo na 100 mešano zdaj začinil še s svetovnim rekordom in razkril mlademu, 20-letnemu ruskemu dozdajšnjemu rekorderju Fesikovu, da je odlično pripravljen na svojo nalogo in prav na vse scenarije. Z rekordom je le še potrdil, da si v nedeljo želi jubilejno 20. medaljo z EP v 25-metrskih bazenih ob spremljavi Prešernove Zdravljice in podaljšanje svojega niza nepremagljivosti v tej disciplini v Evropi še v deseto leto. Tokrat je imel pred prvič razprodano areno Abdi Ipekci kot prvi plavalec na prvenstvu tudi to srečo, da požanje gromek aplavz občinstva.

V predtekmovanju je vse kazalo, da je Ilirijan, ki v pripravljalnem obdobju ni povsem obvladoval drugih, manj nevarnih tekmecev, naletel na pretrd oreh v boju za najvišjo stopničko, saj je Fesikov že dopoldan z 51,35 postavil tudi nov rekord prvenstev. Prav zato je bilo zanimivo, kako se bo Mankoč odrezal v polfinalu, posebej ob dejstvu, da ima ob sebi hrvaškega šampiona Dujeta Draganjo, ki je slovenskega rekorderja ugnal novembra v Zagrebu. Kmalu po startu pa so na televizijskih ekranih izginile skrbi o tekmecih, Mankoč se je le še z uro in s črto, ki označuje svetovni rekord, boril za nov najboljši dosežek človeštva in ob koncu je iz sebe stisnil še tiste potrebne atome moči za najboljši dosežek vseh časov.

"Vedel sem, da sem zelo hiter, saj sem bil precej pred drugimi in rekel sem si nič, grem do konca na polno in uspelo mi je. Na svetovnem prvenstvu sem enkrat že storil to napako, da sem imel rekord praktično že dosežen, a popustil, zdaj pa tega nisem ponovil," je bil vesel 31-letni Ljubljančan, ki je v že petek s srebrom na 100 delfin dokazal, da je izjemno pripravljen. Sam je dejal, da je današnji izid tudi načrtoval, za finale pa plavalec, ki je na tovrstnih prvenstvih osvojil že 19 medalj, pravi: "Danes bistvenih napak ni bilo, vseeno pa se lahko še vedno kaj popravi in doda. Upam, da bom jutri še enkrat približno tako hiter, predvsem pa, da se bom do takrat lepo spočil."

Zanimivi so bili tudi komentarji njegovega trenerja Dimitrija Manceviča, ki pravi, da je Peter ta dosežek napovedal že po SP v Rimu. "Ne vem zakaj ravno 50,7. Vsekakor pa se je že na letošnjih tekmah videlo, da napovedi niso nerealne. Na glavni tekmi je vedno 1,2 sekunde hitrejši kot v pripravljalnem obdobju in v Berlinu je plaval 50,2. Jutri rekord ne bo pomemben, Peter se bori le še za zlato medaljo in pred Fesikovom, ki je danes plaval dvakrat podobno, ima šest do sedem desetink naskoka, kar mora zadostovati." Tudi tokrat se Mancevič ni izognil kritikam na račun slovenske plavalne zveze, a kot sam pravi, ju je to z njegovim varovancem letos morda celo dodatno motiviralo.

Mankoč je s svetovnim rekordom zasenčil uspehe drugih slovenskih plavalcev, tudi Damirja Dugonjiča in Matjaža Markiča, ki sta se uvrstila v finale na 50 prsno. V bazen sta morala trikrat, že v polfinalu pa je Markič s 26,46 izboljšal tudi svoj državni rekord z Reke, s katerim je lani postal evropski prvak, Dugonjič pa je še enkrat izkoristil deset finalnih mest in se z nasmeškom zahvalil organizatorjem za povečanje števila finalistov.

V finalu je bil Markič s še enim rekordom, 26,42, peti, desetinko za medaljo. Pred EP je Koprčan napovedal, da se bodo medalje delile pri izidih okrog 26,2. "To bi bilo dovolj za srebro. Res se nisem kdo ve kako pripravil na to tekmo, seveda pa sem šel na obrambo lanske zmage. Tukaj sem svoje dosežke stopnjeval, dvakrat izboljšal državni rekord, s čimer sem pokazal psihološko trdnost, a mi je za medaljo malo zmanjkalo. Večje cilje imam poleti, saj sem evropski prvak v malem bazenu že bil, v velikem pa mi ta naslov še manjka in upam, da mi bo to uspelo v Budimpešti."

Dugonjič je še enkrat pristal na desetem mestu. "Sem sem prišel 80 do 90 odstotno pripravljen. Škoda, lahko bi se boril za medalje. V tem trenutku sta šola in univerzitetno plavanje bolj pomembna, zato sem tukaj zadovoljen tudi s finalom. Bilo je tudi nekaj napak, ki jih bo treba analizirati," pa je bil komentar najboljšega ravenskega plavalca. Zmagal je Norvežan Aleksander Hetland in prehitel tudi Italijana Alessandra Terrina, ki je v polfinalu s 26,14 dosegel nov evropski rekord.

Že dopoldan so mladi slovenski plavalci - Tanja Šmid na 100 prsno, Katja Hajdinjak na 100 delfin, Anja Čarman na 50 hrbtno in Robi Žbogar na 200 delfin postavili nove slovenske rekorde. Večina jih bo dobila še eno priložnost v nedeljo, ko slovenske plavalce še 14 nastopov. Med njimi bodo v središču Jernej Godec, ki se odkrito spogleduje s finalom na 50 delfin, enake želje pa imata Anja Čarman na 200 hrbtno in Anja Klinar na 400 mešano.

Med tujimi plavalci je Rus Arkadij Vjačanin v polfinalu na 100 hrbtno dosegel nov svetovni rekord 49,17, njegov rojak Nikolaj Skvorcov je zmagal na 200 delfin z evropskim rekordom 1:49,46, Francozinja Diane Bui Duyet je s svetovnim rekordom 55,05 zmagala na 100 delfin, Hrvatica Sanja Jovanović na 50 hrbtno s svetovnim rekordom 25,70. Rekordna je bila tudi nizozemska ženska mešana štafeta (1:42,69), Francoz Amaury Leveaux pa je ubranil prestižno zmago na 100 prosto z lanskega prvenstva na Reki.