Enaintridesetletni Ljubljančan, ki ga glavni podvig (naskok na deseti zaporedni naslov na 100 mešano) čaka jutri, se je z odličjem na 100 delfin spogledoval že pred prvenstvom. V polfinalu je bilo po državnem rekordu in dosežku 49,62 jasno, da je eden od kandidatov za stopničke in Mankoč je svojo nalogo spet opravil po pričakovanjih slovenskega tabora, ki ima po dveh dneh tekmovanj prvo kolajno, skupaj pa že pet finalnih uvrstitev.

V finalu je Mankoč krenil še bolj odločno in z 22,89 postavil tudi nov slovenski rekord na 50 metrih in krepko vodil. V drugem delu je z nekaj tehničnimi napakami malce pokvaril svoj dosežek, a bi tudi z novim slovenskimi rekordom težko zmagal, saj je bil Korotiškin z dosežkom pod 49 sekundami nedosegljiv. "Jevgenij je letos plaval svetovni rekord 48,48 in bil prvi favorit, kar je dokazal tudi v bazenu. Sam sem vedel, da sem hiter in da prvih 50 metrov lahko odplavam z lahkoto, nato pa sem skušal spremeniti tretji obrat. A je bilo slabše kot v polfinalu, drsel sem tudi v cilj in izgubil nekaj časa. Če bi se mi vse izšlo, bi bil blizu Jevgenija, vendar bi ga težko prehitel," je dejal Peter Mankoč, ki je dobil še eno potrditev, da je v dobri formi, kar je pred nastopom na 100 mešano še kako pomembno: "Hitrejši nisem bil še nikoli, a poglejte tekmece, kako so hitri. Čaka me težko delo."

Eno najlepših presenečenj iz slovenskega tabora je mlada radovljiška plavalka Nina Cesar, ki prodira v vrh evropskega plavanja. Potem ko je pred dvema letoma na Madžarskem začela z uvrstitvami okrog 20. mesta, bila lani na Reki deseta, je tokrat na 800 prosto osvojila že peto mesto, spet z novim osebnim rekordom 8:24,29. "S svojim plavanjem sem zadovoljna, saj je to moj največji uspeh. Popravila sem tudi osebni rekord, čeprav le za malo, a potihoma sem pričakovala več, saj se mi zdi, da sem še bolje pripravljena," je ocenila Nina Cesar, ki je priznala, da jo je na koncu tudi malo "pobiralo" in da so bile želje večje, kot pa je to na zadnjih 100 metrih dopuščalo telo. Solidno se je odrezala tudi mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder (13. mesto): "Na žalost sem pred kratkim prebolela novo gripo, pa še tremo sem imela zelo veliko. Zato tokrat ni šlo več, čeprav sem dala prav od sebe."

Z nastopom na 100 prsno je bil zelo zadovoljen tudi Damir Dugonjič, ki je dosegel želeni izid, ni pa verjel, da bo za kolajno potrebno plavati pod 57 sekundami, zato je bil po rezultatski plati lahko še kako zadovoljen. Še na polovici proge je bil tudi v boju za svojo prvo odličje z EP v karieri, saj je bil drugi, a je v končnici tekme preveč popustil. "Izid je blizu tega, kar sem pričakoval. Zelo zadovoljen sem predvsem zaradi tega, ker sem plaval iz nastopa v nastop bolje, žal pa me je tokrat na zadnjih 15 metrih kar malo zmanjkalo. Morda sem tudi med tekmo nekajkrat 'zadrobil', a je bil nastop v celoti dober in tudi lepa napoved za 50 prsno," je povedal novi slovenski rekorder Damir Dugonjič, ki je lanski rekord Matjaža Markiča z Reke popravil za celo sekundo.

Med bolj zadovoljnimi v slovenskem taboru je bil Jernej Godec, ki je v predtekmovanju z novim državnim rekordom 23,53 na 50 hrbtno osupnil tudi sebe, saj ni znal razložiti dosežka v disciplini, ki je praktično ne trenira. Popoldan je bil s 23,76 malenkost počasnejši, osvojil 12. mesto, jutranji izid pa bi zadostoval za še eno uvrstitev v finale. "Plavanje je bilo v redu, saj sem v tej disciplini nastopil le, ker potrebujem še en dodaten štart. Tudi v polfinalu sem plaval na vse, a sem se malo uštel pri prihodu v cilj. Ko sem se stegnil, nikjer ni bilo bazenske stene in le z nogami sem si lahko še malo pomagal," je pojasnil Jernej Godec.

V ostalih disciplinah je do pravega presenečenje prišlo na 50 delfin, kjer sta si Nizozemki Hinkeilin Schreuder in Inge Dekker razdelili prvo mesto. Obe sta bile takoj nato tudi članici nizozemske štafete, ki je z novim svetovnim rekordom 1:33,25 zmagala na 4 x 50 prosto, že pred tem pa je bila Dekkerjeva najboljša na 100 prosto. Na 200 prsno je z evropskim rekordom zmagala Danka Rikke Moeller Pedersen, Rusinja Ksenija Moskovina je bila z evropskim rekordom 56,36 najboljša na 100 hrbtno. V moški konkurenci je za svetovni rekord na 400 mešano poskrbel Madžar Laszlo Cseh.

Danes se bodo v kvalifikacijah v Carigradu še enkrat predstavili skoraj vsi slovenski reprezentanti, saj ima Slovenija prijavljenih kar 20 nastopov, med njimi tudi žensko mešano štafeto. V ospredju bodo Peter Mankoč na 100 mešano, Matjaž Markič in Damir Dugonjič na 50 prsno ter Jernej Godec na 50 delfin. Četverica si želi boja za odličja, Mankoč pa napoveduje celo deseto zaporedno zlato kolajno na 100 mešano.