Ilirijan Godec je zaradi slabega časa, saj hrbtnega sloga praktično sploh ne trenira, osupnil tako slovenski tabor kot druge plavalce. Z dosežkom 23,53 je že v prvi kvalifikacijski skupini za sedem desetink sekunde izboljšal letošnji državni rekord klubskega kolege Petra Mankoča in se v polfinale prebil s šestim izidom. Najboljši je bil Rus Stanislav Donets, ki je z 22,80 že v kvalifikacijah postavil nov evropski rekord.

"Res sem presenečen. Hrbtno skoraj nikoli ne plavam in nastopil sem samo zato, da imam pred delfinom še en start. A uspelo mi je odlično in zdaj je dosegljivo tudi finale, na kar zjutraj pred nastopom sploh nisem pomislil. Vsekakor bom poskusil nastop ponoviti, saj hrbtnega ne znam plavati, seveda pa bom malo skušal še popraviti obrat in prihod v cilj in morda lahko tudi še malce napredujem," je po novem rekordu povedal Godec, ki ima visoke načrte tudi na 50 delfin, kjer odkrito napoveduje finale, čeprav sam poudarja, da raje plava v 50-metrskem bazenu, saj imajo glavni tekmeci tukaj boljši obrat od njega.

Med drugimi slovenskimi plavalci je z dosežkom 4:15,52 izstopal tudi Triglavan Jan Karel Petrič, ki je za vsega nekaj stotink zgrešil državni rekord klubskega kolege Marka Milenkoviča, na koncu pa osvojil 26. mesto. Dobro sta nastopili tudi mladi Katja Hajdinjak iz ljubljanske Olimpije in Sofija Djelič iz Ilirije, ki sta se na 50 delfin na desetinko približali osebnima rekordoma, v ostri konkurenci pa osvojili 30. in 35. mesto.

Osmoljenka slovenskega tabora je Kranjčanka Tanja Šmid, ki nastopa za manjši mariborski klub. Že pred nastopom, ko se je osvežila z bazensko vodo, so ji počile kopalke, ko se je sklonila na startnem kamnu in na prvem obratu pa so kopalke počile preko cele zadnjice in iz bazena je prišla ovita v brisačo. "Škoda, ker sem ravno od te discipline pričakovala največ. Žal sem bila povsem brez možnosti, saj mi je kopalke zalila voda, ki potem ni nikamor več odtekla," je po tekmi povedal Šmidova, ki je z 2:29,77 vseeno dosegla najboljši izid med slovenskimi plavalkami in pristala na 36. mestu. Petnajstletna slovenska rekorderka Tina Meža, ki bi se z novim rekordom borila za finale, je plačala davek neizkušenosti in bila 39., Ilirijanka Tjaša Vozel pa je z novim osebnim rekordom pristala mesto za njo. Še ena mlada Ilirijanka, Kaja Kolšek, pa prav tako ni bila navdušena nad dosežkom 1:03,77 na 100 mešano in 30. mestom.