Delovno akcijo nametavanja snega so imeli že po sneženju konec tedna, včeraj ga je zapadlo še dobrih 10 centimetrov, mrazišče na Rudnem polju pa je omogočalo tudi izdelavo snega s stroji. Tehničnega delegata IBU pričakujejo v petek, a ob mrazu nimajo skrbi s tekmo.

Okoli 20 centimetrov novega snega in napoved vdora ledenega arktičnega zraka bo očitno rešilo tudi tekmo svetovnega pokala tekačev na Rogli, ki bo 19. in 20. decembra. Švicar Jurg Capol, tekmovalni direktor tekaškega svetovnega pokala, je že včeraj naokoli pošiljal SMS sporočila, da je Rogla devetdeset odstotno potrjena. Hladno vreme končno omogoča izdelavo snega za 1200 metrov dolgo progo za šprint, več dela bo z 2500 metri za razdaljo. Pohorski kmetje imajo traktorske prikolice pripete že ves december, da gredo v pomoč. Danes bo snežne razmere na Rogli pregledal tudi inšpektor FIS. To je Radovljičan Peter Petriček, pred Norvežanom Vegardom Ulvangom tudi predsednik tekaškega komiteja FIS. Ker velja za bolj konzervativnega in strogega funkcionarja z velikim ugledom, bodo Pohorci še malce bolj pozorno poslušali njegove pripombe. A skoraj ni bojazni, da Rogla ne bi bila četrto slovensko prizorišče svetovnega pokala po Bohinjski Bistrici, Rudnem polju in Voglu, kjer pa je bilo skupaj le pet tekem. Na Rogli bodo skupaj štiri. Moška karavana se vrača v Slovenijo po 17 letih, ženska pa po skoraj 20 in to ravno s Pokljuke.

"Občutek na strelišču imam povsem drugačen kot lani. Položaj v katerem streljam je bil na tekmah idealen. Bil sem miren, nisem se tresel. To je zelo velika sprememba v primerjavi z lansko sezono. Zgrešil sem le zaradi korekcijskih napak in pomanjkanja koncentracije. Manjka mi le fokus. Tiste delčke sekunde, ki odločajo, bi lahko izboljšal z bolj preciznim ritmom. A vse to se zgodi tako hitro, da praktično o tem v času streljanja ni mogoče razmišljati. Vse mora biti rutina," je Klemen Bauer, zaenkrat še veliki up slovenskega biatlona, opisal napredek, ki ga lahko že ta konec tedna v Hochfilznu na Tirolskem dvigne med junake.

Iz Östersunda sta skupaj z enajst let starejšim vzornikom Janezom Maričem prinesla vsak po eno 15. mesto, a sta bila oba med ducat najhitrejšimi v smučini. Žal je streljanje za oba zimska lovca velika loterija. Sicer ne bi bila Slovenija po treh tekmah v pokalu narodov šele 16. Dobra plat biatlona pa je, da je odličen tek edina delnica, ki bo tudi na prizorišču na Tirolskem, dobre tri ure vožnje iz Slovenije, visoko kotirala. "V teku čutim, da imam še rezerve. Že na prvi tekmi sem ob boku Ole Einarja Bjoerndalna videl, da sem mu zelo enakovreden. Tudi Janez je dejal, da je lahko za Svendsenom tekel brez težav. Vsake tekme se veselim," je o tekaškem delu dodal Ihanec, ki želi predvsem ostati med tridesetimi najboljšimi v svetovnem pokalu. Dokaj skromne želje.

Začetek je bil, vsaj kar se izkupička v svetovnem pokalu tiče, še bolj uspešen za drugi dve varovanki Tomaša Kosa Dijano Ravnikar in Andrejo Mali. Mamica ima celo najboljšo strelsko statistiko, saj na posamičnih tekmah še ni zgrešila tarče, njena pestunja Mie pa le dve od tridesetih. Sta 17. in 21. v svetovnem pokalu, reprezentanca je v pokalu narodov osma. Dolžnica je predvsem Teja Gregorin. S tretjim časom v zadnji predaji štafete in dobro tekaško formo čaka le na podobne trenutke kot sosed Klemen Bauer.

V petek bo v Hochfilznu na sporedu šprint, v soboto zasledovanje in v nedeljo štafetna tekma.