MOK je eni najbolj razvpitih atletinj na svetu, ki je zaradi zlorabe dopinga preživela tudi šest mesecev v zaporu, odvzel dve zlati kolajni v tekih na 100 in 200 m ter bronasto v skoku v daljino.

S to odločitvijo je prišlo do vidnih sprememb med dobitnicami odličij, do bronaste v teku na 100 metrov pa se je tako dokopala tudi slovita jamajška atletinja Merlene Ottey, ki od leta 2002 nastopa za slovensko atletsko reprezentanco.

Izvršni odbor MOK je odločil, da Grkinji Katerini Thanou, drugouvrščeni na 100-metrski preizkušnji iz Sydneyja, ne bo naknadno dodelil zlate kolajne, predvsem zaradi dobro znanega škandala z olimpijskih iger v Atenah leta 2004, ko se je skupaj z rojakom Konstantinosom Kenterisom - po zaigrani prometni nesreči z motornim kolesom - izognila dopinškemu preizkusu.

Thanoujevi, ki ji nikoli niso dokazali jemanja prepovedanih poživil, zaradi tega niso odvzeli kolajne srebrnega leska. Naknadno jo bodo dodelili tudi tretjeuvrščeni Bahamčanki Pauline Davis-Thompson, bronasto odličje pa bo prejela Otteyjeva. Za neuničljivo 49-letno Jamajčanko je to že deveta olimpijska kolajna, v svoji zbirki ima tri srebrne in šest bronastih z OI v Moskvi leta 1980, Los Angelesa leta 1984, Barcelone leta 1992, Atlante leta 1996 in Sydneyja leta 2000.

V teku na 200 metrov bo zlato kolajno naknadno prejela Bahamčanka Pauline Davis-Thompson, srebrno Šrilančanka Susanthika Jayasinghe, bronasto pa Jamajčanka Beverly McDonald. Nova nosilka bronastega odličja v skoku v daljino je Rusinja Tatjana Kotova.