Po uvodnih urah v Carigradu, na katerega ima Slovenije po zaslugi Metke Sparavec in bronaste medalje na evropskem prvenstvu pred desetimi leti lepe spomine, bistvenih novosti v slovenskem taboru ni. Damir Dugonjič, ki je priletel neposredno iz ZDA, je imel težave pri povezavi med bavarsko prestolnico in največjim turškim mestom, a se je po noči v Münchnu že pridružil ekipi, še en "Američan" Grega Plevelj je tarnal nad bolečinami, zdravnik Bojan Knap pa je te težave hitro odpravil. Tudi del slovenske ekipe, ki je v torek zvečer pristal v Carigradu brez opreme, pa je ponoči dobil manjkajoče.

Slovenski tabor je pripravljen na prve nastope. Lestvica prijavljenih izidov pa jasno kaže, da so favoriti za nastop v finalu prvenstva Anja Čarman (7. prijavljeni čas na 100 in 200 hrbtno), Anja Klinar (7. 400 mešano), Nina Cesar (7. 800 prosto), Tjaša Oder (10. 800 prosto) in Tina Meža (15. 200 prsno) v ženski ter Peter Mankoč (2. 100 mešano, 6. 100 delfin) in Matjaž Markič (7. 50 prsno, 15. 100 prsno) v moški konkurenci, a je Markič nastop na 100 prsno zaradi štafete že odpovedal. Selektor Pikec pa prav tako računa z visokimi uvrstitvami obeh "Američanov" Jerneja Godca in Damirja Dugonjiča, ki sta nastopala v jardskih bazenih in zato nimata prijavljenih najboljših dosežkov, a sta svojo kakovost potrdila nazadnje lani aprila na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Manchestru.

Prvi dan v športni dvorani, ki bo gostila tudi finale svetovnega košarkarskega prvenstva 2010, bo med 22 slovenskimi nastopi nedvomno v ospredju Peter Mankoč, ki bo preveril formo na 100 delfin, Jernej Godec ima prijavljena nastopa na 50 prosto in 100 delfin, Anja Čarman bo nastopila na 100 hrbtno, na 100 prsno bo udarni orožji Matjaž Markič in Damir Dugonjič, prav ob koncu dneva pa se bo za finale potegovala še moška mešana štafeta, predvidoma v postavi Robi Žbogar, Matjaž Markič, Peter Mankoč in Jernej Godec. Selektor Pikec pa računa tudi na kakšno pozitivno presenečenje med mlajšimi tekmovalci, posebej ob dejstvu, da se bo tekmovanje prvič v zgodovini plavanja odvijalo na desetih progah.

Turški prireditelji so že potrdili rekordno udeležbo na tekmovanju, med najbolj zanimivimi disciplinami pa izpostavljajo 100 metrov mešano in Petra Mankoča, ki bo napadal 10. zaporedni naslov evropskega prvaka, ki priznava, da bo letos nastop glede na konkurenci verjetno najtežji, a se sam zdaj lahko zanaša tudi že na bogate izkušnje z največjih tekmovanj. Največji tekmec bo seveda Rus Sergej Fesikov, ki je letos z dosežkom 50,95 dosegel tudi nov svetovni rekord.

Druga na lestvici z največ zlatimi medaljami v isti disciplini je Nizozemka Marleen Veldhuis, ki je vse od Dublina 2003 nepremagljiva na 50 prosto, a 30-letne Nizozemke v Carigrad ne bo, tako da ostaja pri šestih zmagah. Mankočev uspeh še bolj izpostavlja dejstvo, da ima med aktivnimi tekmovalci največ zmag v isti disciplini Finka Hanna Maria Seppala, ki se bo podala v lov na peti zaporedni naslov na 100 mešano, tudi ona pa se bo udarila z novo svetovno rekorderko v tej disciplini Nizozemko Hinkelien Schreuder. Ena osrednjih osebnosti pa bo tudi Nemec Thomas Rupprath, še eden dolgoletnih Mankočevih tekmecev, saj 32-letni Nemec na tovrstnih tekmovanjih nastopa že vse od prve izvedbe leta 1996 v Rostocku, doslej pa je v zbirko svojih medalj zložil že 57 odličij s svetovnih in evropskih prvenstev ter olimpijskih iger.