Vprašanje časa je bilo, kdaj bo dobrih pet let mlajša reprezentančna naslednica naredila še korak višje proti svetovnemu vrhu. S tretjim mestom v Düsseldorfu na tekmi v šprintu za svetovni pokal v smučarskem teku in četrtim mestom v paru s Petro je namreč poskrbela, da je te dni že v središču pozornosti. Tekačice namreč rešujejo čast smučarjev v olimpijski sezoni.

"Šele sedaj prihaja za menoj, kaj uspeh zares pomeni. Koliko energije gre tudi v to smer: mediji, obveznosti do organizatorjev in sponzorjev. A ni mi težko. Že pri Petri Majdič sem videla, da je veliko stvari, ki jih kamere ne ulovijo. Vse to je zame nekaj novega. A želim si še več tega," se je smejalo Vesni Fabjan na včerajšnjem srečanju z novinarji.

Kako se počutite po takšnem uspehu, ki ste si ga že nekaj časa tako želeli?

To so sanje od otroštva. Po prvih zmagovalnih stopničkah je bilo težko predvsem zaspati. Toliko adrenalina je bilo v meni. Vedela sem, da je naslednji dan nova tekma. Saj veste, apetiti rastejo.

V šprintu v klasični tehniki še niste tako suvereni. V vaši paradni disciplini v šprintu bo v Vancouvru tekma v klasični tehniki.

Se že veselim, da bo drsalni šprint na sporedu svetovnega prvenstva 2011 na Holmenkollnu. Tudi v Kuusamu sem s 17. mestom v klasiki že dokazala, da sem lahko visoko. Še prej bo zame velika priložnost v nedeljo v Davosu, kjer je trasa povsem drugačna kot v Düsseldorfu. Klanec pred ciljem bolj favorizira bolj vzdržljive, a sem tudi v tej prvini letos zelo napredovala. Če sem bila že lani deseta...

S Petro Majdič, če bo seveda prišlo do takšne postave, bosta zagotovo v ožjem krogu favoritinj za olimpijsko kolajno na drsalnem šprintu dvojic. V Düsseldorfu sta bili četrti, korak do zmage?

Imela sem težave s pokostnico zaradi hitre smučine dan prej. To je tipična tekaška težava. Ne gre za poškodbo, težava se pojavi ob hitrem prehodu na prehitro smučino, onemogoča pa dobro vodenje smuči. Brez tega bi lahko dosegli kaj več. Imamo močno ekipo. Tu je tudi Katja Višnar. Petra je vzgled in nam daje motivacijo. Katja je najboljša sparing partnerica na treningih. Lepo se dopolnjujeva in obe napredujeva. Veliko delamo in vemo zakaj delamo.

Na sprejemu ni bilo trenerja Vladimirja Korolkeviča, ki vas spremlja vsa zadnja leta, vključno s sezono, ko ste bili svetovna prvakinja do 23 let.

Ne vem, kje je. Šele pozno ponoči so se z avtomobili vrnili domov, že jutri gremo na trening na Obertilliach.

Imate lepo vzpenjajočo kariero. Od niza zmag v otroških in mladinskih kategorijah do naslova svetovne prvakinje med mlajšimi članicami?

Zares se je lepo spomniti nazaj, kaj je vse že bilo, po drugi plati pa vse to nakazuje, kaj bi lahko še bilo.