Včeraj se je devete zmage v karieri veselil Švicar Simon Ammann, družbo sta mu delala svojeglavi Finec Harri Olli (za nov škandal je poskrbel, ko je doma na Finskem v gostilni ob burni razpravi s prijateljico zalučal ko zarec) in Francoz Emmanuel Chedal, kar je največji uspeh njegove kariere.

Slovenci so bili bolj zadovoljni po sobotni preizkušnji, ko je bil Robert Kranjec peti, 17-letni Peter Prevc je že v prvem nastopu za svetovni pokal os vojil točke z 22. mestom, Mitja Mežnar pa je bil 29. Včeraj sta točke osvojila Kranjec s 14. mestom in Mežnar s 17. (najboljša uvrstitev kariere), Prevc pa je za mesto zgrešil finale. Osmoljenec obeh tekem je Primož Pikl, saj je bil prvi dan 43., včeraj pa je bil zaradi neustreznega dresa diskvalificiran po 15. dosežku kvalifikacijah.

Kranjec je oba dneva v finalu za pravil višjo uvrstitev. V soboto je bil po prvi seriji drugi, včeraj osmi, a je imel obilo smole, saj so ga zelo dolgo za drževali na zaletišču in je moral dva krat zapustiti rampo, na kateri je že sedel. »V soboto sem v finalu zamudil odskok, ampak vseeno me je neslo kar daleč. Trenutno vseh napak še ne mo rem kontrolirati, saj bi imel prepolno glavo vsega, bo pa to prišlo z dobrimi rezultati. Prvič sem obul tudi nove če vlje in dres, tako da sem bolje začutil sam počep. To je najbolj pomembno, saj sem ta občutek malce že izgubil v primerjavi s poletjem, vendar sem ob čutke že dobil nazaj,« je povedal Ro bert Kranjec.

Peter Prevc iz Dolenje vasi v Selški dolini je navdušil v soboto, ko je v prvem nastopu med elito prišel do devetih točk in prvih 900 švicarskih frankov denarne nagrade. »Nisem še dojel, kaj sem dosegel. Vse skupaj bo prišlo za menoj v ponedeljek, ko se bodo stvari umirile in bom dojel, kaj se je pravzaprav dogajalo čez vikend. V nadaljevanju si želim dobrih skokov s čim manj napakami,« je povedal Peter Prevc, ki ima še dva mlajša brata ska kalca.

»V soboto smo dosegli tisto, kar smo si želeli, nedeljska tekma je bila na meji regularnosti, ker se je veter hitro obra čal. Ni bilo nevarno, ampak zelo ne predvidljivo. Kranjec glede na razmere ni skočil slabo, saj je moral dolgo čakati na zeleno luč. Naredil je dva dobra skoka in če bi se stvari poklopile, bi bil lahko povsem pri vrhu. Super za Me žnarja, da je naredil normo za olim pijske igre,« je povedal trener sloven ske vrste Matjaž Zupan, ki bo ostal v Lillehammerju na treningu do srede, potem pa bodo videli kako naprej.