Južnoafričan Isaac Hlatshwayo (29 zmag, 10 s KO, 1 neodločen izid, 1 poraz), njegov vzdevek je Angel, je svetovni prvak v velterski kategoriji po verziji IBF postal avgusta letos v Las Vegasu, naslov pa bo prvič branil ravno proti Dejanu Zavcu (27 zmag, 15 s KO, 1 poraz). Dvoboj med Hlatshwayom in Zavcem - Mr. Simpatikusom, bo gostila Wembley Indoor Arena, na sporedu bo ob 21. uri po slovenskem oziroma ob 22. uri po lokalnem času.

Zavec je danes neposredno pred odhodom v JAR na letališču Jožeta Pučnika strnil še zadnje vtise. "Vem zakaj grem v Johannesburg in to je, da postanem svetovni prvak, da doživim te tolikokrat neizsanjane sanje," je brez ovinkarjenja dejal slovenski šampion, ki bo v dvoboju s Hlatswayjem stavil predvsem na predčasni konec borbe.

"Ne želim ponoviti napake s Poljske, kjer sem računal, da sem v točkovni prednosti, potem pa so sodniki zmago prisodili nasprotniku. Iz tega sem se veliko naučil, v Johannesburgu pa bom skušal stvari na svoje mesto postaviti predčasno, torej z knock-outom. Sicer zmeraj nerad napovedujem kakšen potek borbe si želim, tudi ne govorim, da bom nezadovoljen z zmago po točkah, a menim, da bo potrebno pokazati maksimum za naslov, ki si ga tako želim," je povedal Zavec.

"Priprave so potekale zelo dobro in kakovostno. Vesel sem, da se danes tukaj pogovarjamo o tej najvišji stopnički v moji karieri in prav gotovo ne zadnji. Boril sem se tudi s temnopoltimi boksarji, da bi se kar najboljše pripravil na Južnoafričana in mislim, da smo naredili vse potrebno, da bomo uspešni," je povedal Zavec, ki je kondicijo nabiral pod vodstvom trenerja Tomija Jagarinca in dodal: "Hlatshwayo je kondicijsko dobro podkovan, ima dobro obrambo, to naju druži. Sicer pa sta najina načina borbe zelo različna. On postopoma nabira točke in se nato umakne. Prav zato bo potrebno iti na KO. Ne grem samo boksat v JAR, pač pa grem, da se vrnem kot svetovni prvak. Zato, da sebi in svojim navijačem prinesem tisto, za kar že tako dolgo trdno garam."

Trenutno ima Zavec še nekaj odvečnih kilogramov, za katere pa ne dvomi, da jih bo odpravil še pred uradno četrtkovo tehtnico, ko ne bo smel imeti niti grama več kot 66,678 kilograma. "Trenutno imam še kakšne štiri ali štiri kilograme in pol več od predpisane teže, a si s tem ne belim las. Ko bo potrebno, bo teža ustrezna in to bo naša prva majhna zmaga pred finalom, kot je že dejal Tomi. Do zdaj mi je vedno uspelo težo zbiti in ne dvomim, da mi tudi tokrat ne bo uspelo," je povedal Zavec.

Svojo podporo je ptujskemu boksarju danes izrazil tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič: "Ta šport ima tudi močno politično dimenzijo, ponosni smo, da imamo takšnega šampiona in ob tej Dejanovi izjemni priložnosti ne morem drugače, kot da izrazim svojo veliko podporo. Upam, da nam bo rezultat, ki ga bo Dejan dosegel, vsem v zadovoljstvo in ponos."