Pokvarjeno letalo s Petro Majdič na poti iz Kuusama, stavka na letališču v Helsinkih, pokvarjen avto serviserjev in prisilni servis v Stockholmu so bile samo popestritve pri selitvi iz Skandinavije v Nemčijo, ob reko Ren. Razporeditev bremena med najboljše tri tekačice je za marsikoga večja zanimivost. Petra namreč skupaj z blejskim Norvežanom Hattestadom brani lansko zmago. Slovaški strokovnjak pa zagotovo ne favorizira varovank Vladimirja Korolkeviča iz taktičnih razlogov. Za vse so logični razlogi.

Lanska zmaga Petre je bila ena od največjih senzacij. V Düsseldorfu, kjer bodo tekme že osmič, doslej pa so imeli 350.000 gledalcev, je zelo specifično prizorišče. Najtežji vzpon je čez most. Pomemben je dober in eksploziven štart, iznajdljivost na ozki ovinkasti trasi, prefinjena taktika in tehnika teka, smučanje in prilagodljivost na hitre spremembe podlage. Manj izrazita je sama moč in vzdržljivost. Prav Petra Majdič je imela v preteklosti, tudi v Ruki pred dnevi kljub drugemu in šestemu mestu, veliko težav prav z zgornjimi prvinami. Zmaga na snegu iz smučarske dvorane v Neussu je bila lani največji dokaz velikega napredka. Zanjo so idealne stabilne razmere, kar pa v dežju, ki se obeta, ne bodo.

Po drugi strani je Vesna Fabjan elegantna, spretna, taktično zvita, zelo eksplozivna in letos še bolj vzdržljiva. Njen domet je na vrhu zmagovalnega odra. Že na zelo daleč se vidi, da je z nasveti Ola Vigena Hattestada zelo napredovala tudi Blejka. Obe sta tudi po klasičnem šprintu v Ruki, kjer sta pokazali življenjsko formo, vadili na hitrem snegu na Obertilliachu v Karnijskih Alpah in upata, da bosta za drsalni šprint dovolj spočiti. To je zelo pomemben faktor. »Petra je v Ruki vadila še do četrtka. Tudi program tekem svetovnega pokala je letos drugačen kot lani. Tudi zato imata Vesna in Katja veliko možnosti za vrhunski rezultat,« dodaja Hudač. »Za Düsseldorf sem si sama zastavila visok cilj – veliki finale šesterice,« pristavlja Vesna Fabjan. Poleg Petre Majdič je bila na zmagovalnem odru doslej trikrat tudi sedanja biatlonka Andreja Mali. Prav na podobnih šprintih v Milanu, Kitzbühlu in Garmisch-Partenkirchnu pred enajstimi leti.