Robert Watson, eden od vodilnih vladnih svetovalcev za znanost, je pozval znanstvenike s CRU-ja, enega vodilnih raziskovalnih teles podnebnih sprememb univerze East Anglia, naj javno objavi neobdelane, surove podatke. Medvladni odbor za podnebne spremembe (Intergovernmental Panel of Climate Change (IPCC)) Združenih narodov je vodilno telo za ocenjevanje znanosti podnebnih sprememb.

Dr. Rajendra Pachauri je za britanske medije povedal, da so obtožbe resne ter zahteva preiskavo. "Zagotovo bomo naredili temeljito preiskavo, nato pa bomo videli, kaj bomo ugotovili. Ničesar pa ne bomo pometli pod preprogo. To je izjemno resna zadeva, ki jo bomo podrobno raziskali.“

V enem od "ukradenih“ pisem z univerzitetnega serverja naj bi pisalo, da hoče vodja oddelka dr. Phil Jones določene papirje in dokumente odstraniti iz naslednjega poročila o podnebnih spremembah Združenih narodov. Jones zanika kakršnokoli podobno početje, pravi, da so bile izjave vzete iz konteksta, pa vendarle je za čas preiskave odstopil s svojega položaja.