V Tivoliju so prejšnji teden slavili ljubljanski hokejisti (5:2), danes pa bodo navijači na Jesenicah vonjali sledi po maščevanju. Statistika je na strani Železarjev, ki so proti Olimpiji doma nazadnje položili orožje 26. decembra 2007, v letošnji sezoni pa v sklopu lige EBEL pred slabima dvema mesecema slavili s 7:5.

"Derbiji so vedno napeti, ponavadi je favorita težko napovedati. Rahlo prednost pripisujem Jesenicam, ker igrajo doma, toda tudi Olimpija ima kakovostno moštvo. Kakorkoli, pričakujem izenačeno tekmo, odločale pa bodo malenkosti. Napoved izida? 3:2 bo za Jesenice, tekmo pa bo odločil Andrej Hebar," je pred derbijem začel razglabljati 28-letni Gregor Polončič, ki je pred letošnjo sezono drsalke obesil na klin. Zaradi pomanjkanja motivacije, pravi. "Veliko razlogov se je nabralo. Zdaj se ukvarjam s povsem drugimi stvarmi. Med drugim želim odpreti tudi športno trgovino. Od hokeja, ki ga imam sicer najraje, ne želim biti več odvisen," doda "Polonca", ki je pred petimi leti s prestopom iz Ljubljane na Jesenice v paketu s Petrom Rožičem, Jurijem Goličičem in Luko Žagarjem dvignil kar precej prahu, saj so se pred tem prestopi v glavnem dogajali v obratni smeri.

In kako Polončič, ki je še lani nosil rdeči dres, danes gleda na stanje v Podmežakli? "Rekli so, da bodo okrnili proračun, a ni šlo vse v tej smeri. Pripeljali so nekaj napačnih tujcev, za katere je precej evrov šlo v nič. Če je v celotni ligi prisotnih veliko igralcev iz Severne Amerike, ne moreš konkurirati z ruskimi hokejisti. No, zadnje kadrovanje pluje v pravo smer," pravi Polončič, ki meni, da 43-letni veteran Todd Elik državnim prvakom ne more prinesti dolgoročnega uspeha, toda: "Elik je izredno kakovosten igralec, zato moštvu lahko pomaga na svoj način. Ima poseben stil igre, ki temelji predvsem na podajah. Nekdo mu mora ščititi hrbet, saj nikoli ni slovel po hitrem vračanju v obrambo."

Precej zanimivo je bilo v zadnjih tednih tudi v Tivoliju, kjer so odpustili trenerja, kljub devetim tujcem pa se Olimpija še vedno nahaja na devetem mestu, ki ne prinaša končnice. "Avstrijski klubi so na vrhu lestvice z zgolj štirimi do petimi tujimi hokejisti. Tu bi se morali zamisliti. Pri nas je težava, da so domači igralci preveč podcenjeni. Olimpija sicer ima dobro moštvo, a mora na klopi najprej imeti vrhunskega trenerja. Gelinas se je izkazal za preplašenega Kanadčana, ki je slovenskim hokejistom odžiral mesto," je s komentarjem o dogajanju v prestolnici pogovor zaključil nekdanji hokejist, ki si bo današnjo tekmo ogledal po televiziji. Najbrž v družbi Tomaža Vnuka.