Južna Afrika je namreč po besedah Brigite Langerholc, ki je trenutno na porodniškem dopustu s hčerko Tayo, država, ki omogoča vse kvalitete. Od umirjenega življenja do zabave, povsem varnih koncev do nevarnih velemest, kot sta Johannesburg in Pretoria, gurmanskih govejih užitkov, svežega sadja...

"Vedno se z veseljem spominjam vadbene baze v Potchefstroomu, ki je od Johannesburga oddaljena dobro uro vožnje z avtom v notranjost Južne Afrike. Bojda obstaja še ena baza blizu Johannesburga, ki je blizu morja, a nas ni nikoli zanimala, saj smo imeli v Potchefstroomu, kjer v večini živijo belopolti ljudje, na voljo vse udobje. Ne gre za nobeno omejeno območje, temveč za odprt prostor, iz katerega je veliko možnosti za raznorazne izlete," je z nasmeškom po zelo poznem zajtrku pripovedovala Brigita Langerholc ter zaključila: "Glede na to, da se naša baza nahaja na precej visoki nadmorski višini (okrog 1500 m - op. p.), mi je močno ostal v spominu dober zrak. Nikoli ni bilo soparno, nikoli suho, vedno prav toplo. Prekrasno."

Ob finalistki vseh velikih tekmovanj teka na 800 m je sedel za mizo soprog in atletski menedžer Uroš Žager, ki je imel o Južni Afriki veliko povedati. "Ko sem bil dober teden nazaj v Portorožu na športni konferenci, sem se pogovarjal z Urošem Staničem (na Nogometni zvezi Slovenije je zadolžen za marketing - op. p.). Stopili smo v kontakt in se dogovorili, da se do sedmega decembra dobimo z Boštjanom Gasserjem (sekretar NZS - op. p.) in Alešem Zavrlom (operativni vodja NZS - op. p.) ter si izmenjamo mnenja. Prepričan sem, da si bodo nogometaši našli v Južni Afriki dobro bazo, a mislim, da bi bila lahko ta zadeva že za njimi," je pojasnjeval Uroš Žager.

Prvi slovenski atlet, ki je odkril prednosti Južne Afrike, je bil metalec diska Igor Primc. V Potchefstroom so se kasneje pozimi preselili številni najboljši slovenski atleti. "V Potchefstroomu od nekdaj vadijo vsi Angleži, na čelu s sicer že upokojeno Kelly Holmes (dvakratna olimpijska zmagovalka na 800 in 1500 m iz Aten 2004 - op. p.). Angleška atletska zveza svojim tekmovalcem plača tri letalske karte na leto za vadbo v Južni Afriki. Tam trenirajo tudi Poljaki ter Finec Tero Pitkämäki in Norvežan Andreas Thorkildsen (olimpijska zmagovalca v metu kopja - op. p.). To vse le potrjuje, da so razmere spodaj odlične. Sicer stane namestitev v hotelu s štirimi zvezdicami med 70 in 80 evrov na dan, mi pa smo bivali v privatnih aranžmajih, ki jih oddajajo domačini, in smo v povprečju plačevali po 33 evrov na dan," je razmere v Južni Afriki opisal Uroš Žager.