Njegovi varovanki Dijana Ravnikar in Andreja Mali sta skupaj le z eno zgrešeno tarčo od štiridesetih lepo začeli sezono s 16. in 22. mestom. Teji Gregorin se je začetek povsem ponesrečil. S petimi minutami pribitka je končala kot 50., pet minut za domačinko Heleno Jonsson, ki je kot lastnica kristalnega globusa suvereno ubranila rumeno majico svetovnega pokala pred rojakinjo Anno Carin Olofsson-Zidek.

V idealnih razmerah je Ravnikarjeva kot ena od treh zadela vseh 20 tarč, Malijeva je zgrešila le deseto. "Rojstvo Mie je dobro vplivalo na glavo. Streljam bolje kot prej. Predvsem pri streljanju pazim, da preveč ne kompliciram," je Ravnikarjeva že pred tekmo opisala razliko, ki jo prinaša materinstvo. Po tekmi pa dodala: "Že dan prej sem si zadala, da zadenem vseh 20 tarč. Tekaško sem proti koncu malo izgubljala." Za vzpodbudo je uspeh dopolnila njena cimra in "pestrna" Andreja Mali, ki je poleti veliko deskala na morju in vnaprej napovedala, da se bo krivulja uspehov še dvigala. Gregorinova je zgrešila prvo tarčo, ter nato na drugem postanku stoje še tri. "Imela je težave s položajem stoje, a to se vsakemu zgodi enkrat na sezono. Ni panike, tekaško je v redu," trener Gregorinove Uroš Velepec ne zganja panike. Tekaško je dosegla 23. čas, Malijeva 46. in Ravnikarjeva 74.

Danes se bodo pod reflektorjem na starodobni "dvajsetki" pomerili še biatlonci. Naša četverica ima veliko razlogov za optimizem. Peter Dokl je zmagal trening tekmo kot Domračeva. Klemen Bauer je obrnil nov strelski list in zmagal na tekmi IBU kot Juliane Doll, včeraj dvanajsta. Janez Marič je v Östersundu vpisan v knjigo zmagovalcev izpred sedmih sezon, na treningu pa je hiter kot najhitrejši Šved Jurgen Brink. In Klemen Bauer vadi streljanje pod taktirko Tomaša Kosa. Bo imela ta zmagovita simbolika kakšen poseben pomen ali pa bo najboljši Vasja Rupnik? Odgovor bo znan po sedemnajsti uri.