Lah je obtožen zlorabe položaja in pravic v letu 2006, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let zapora. Zaradi istega kaznivega dejanja je okrožno sodišče v Ljubljani pred približno dvema letoma izdalo oprostilno sodbo, ki pa jo je višje sodišče razveljavilo in zadevo ponovno vrnilo v odločanje prvostopenjskemu sodišču.

Tožilstvo v obtožnici Lahu očita, da je kot direktor v družbi Divida ter pooblaščenih investicijskih družbah Kompas Sklad 1 in Kompas Sklad 2 pred trinajstimi leti zlorabil položaj za pridobitev premoženjske koristi tretjemu. Marca 1996 je družba Divida Damjanu Plescu prodala okoli 5000 Mercatorjevih delnic po 10,43 evra za delnico, še v istem dnevu pa sta Kompas Sklad 1 in Kompas Sklad 2 od Plesca kupila delnice po 37,56 evra za delnico. Na tak način je Plesec v enem dnevu ustvaril dobrih 135.000 evrov kapitalskega dobička. Sum storitve kaznivega dejanja je naznanila Agencija za trg vrednostnih papirjev, tožilstvo pa je obtožnico vložilo leta 2004 oziroma tik pred zastaranjem.

Na včerajšnji obravnavi je bilo zaslišanih pet prič, ena priča, ki je bila vabljena, pa se glavne obravnave ni udeležila. Po predlogu obrambe, ki mu tožilec ni nasprotoval, bo na prihodnji obravnavi 20. januarja sodišče zaslišalo še pet prič. Od teh dveh sta dva strokovnjaka za davke in finance, in sicer Darko Končan ter Klemen Šešok. "Ko bodo zaslišane vse priče, bo sodišče gradivo poslalo sodnemu izvedencu za finančno stroko Tiborju Hrenu," napoveduje sodnica Andreja Sedej Grčar. Hren, ki je zaposlen kot namestnik direktorja za bančne operacije v Banki Slovenije, je na prvi obravnavi podal izvedeniško mnenje, ki ni bilo v korist Lahu.

sebastjan.morozov@dnevnik.si