Prvih točk so se veselili tudi v slovenskem taboru. Najboljša je bila povratnica Dijana Ravnikar, ki je ob 100-odstotnem streljanju osvojila 16. mesto, Andreja Mali je bila z minuto pribitka 22., svetovna podprvakinja Teja Gregorin pa si je pristreljala kar pet minut zaostanka in tekmo končala na 50. mestu. Ravnikarjeva je s 16. mestom izpolnila tudi olimpijsko normo za Vancouver, kar ji bo omogočilo mirnejše nadaljevanje. "Seveda sem zelo zadovoljna, potrebujem pa še nekaj tekem, da bo tudi tekaška forma povsem prava. Z olimpijsko normo pa se tukaj na tekmi sploh nisem obremenjevala, saj bi bil to le dodaten stres, a seveda je zdaj odpadlo še eno breme in v nadaljevanju upam, da bo le še bolje," je bila zadovoljna slovenska junakinja prve tekme.

"Led je prebit, glede na progo celo dobesedno. Danes imamo dva različna pola. Od Teje Gregorin smo vsi pričakovali veliko, a se je zlomila na strelišču, na drugi strani pa je Dijana Ravnikar, ki se je vrnila po porodu in letu dni pavze, ustrelila ničlo in se visoko uvrstila," je bil z nastopi zadovoljen direktor slovenskih reprezentanc Borut Nunar. "Od streljanja pri Dijani in Andreji bi težko pričakoval kaj več. Obe sta bili odlični tudi v smučini, za Dijano pa je bila proga še morda malce predolga, a vsi smo lahko zelo zadovoljni, posebej, ker so napovedi pred prvo tekmo vedno tvegane. Naš začetek je bil dober in bolj mirno bomo šli lahko na naslednje tekme," pa je Nunarja dopolnil ženski trener Tomaš Kos.

Prva med našimi je šla na progo Gregorinova, ki je letos začela sodelovati z moškim delom ekipe, predvsem si je želela hitrejši tek, a je že na prvem streljanju pustila nepokrito eno tarčo, na drugem tri in sanj o visoki uvrstitvi je bilo konec. Za nameček je bila smučina na uvodni progi zelo ledena, kar ji predvsem na spustih ne ustreza. "Teja je imela res težave s strelskim položajem stoje, ko nikakor ni našla primerne pozicije in trije streli so šli mimogrede mimo. Zaradi tega še ni preplaha, saj se to tekmovalcem zgodi vsaj enkrat na sezono, so jo pa tisti trije zgrešeni streli odmaknili od današnjega načrta. Pomembno je, da je tekaško opravila v skladu z visokimi pričakovanji in s tem sem zadovoljen, obenem pa seveda vesel za preostali slovenski predstavnici, ki sta popravili ta vtis s prve tekme," pa je svojo varovanko ocenil trener Uroš Velepec.

Povsem nasprotno sta nastopili Malijeva, predvsem pa Grudičkova, ki sta presenetili z dobrim streljanjem, s katerim sta uspešno začeli novo sezono. Pozitivno presenečenje na tekmi pa sta tudi zmagovalki, pri čemer se je zmaga na koncu nasmihala izkušeni Olofssonovi, ki pa na zadnjem streljanju ni zdržala pritiska, zgrešila je še eno tarčo in zmage se je s skoraj pol minute naskoka veselila Jonssonova.

Posebej zanimiv pa je pogled na učinek nemške reprezentance, ki je tokrat ostala brez deseterice, kar se je z uspehi razvajenim Nemkam zgodilo pred natančno desetimi leti. Njihova najboljša je bila mlada Juliane Döll na 12. mestu.

V četrtek zvečer (17.10) se bodo na maratonski, 20-kilometski tekmi pomerili še moški. Slovenske barve bodo branili Janez Marič, Vasja Rupnik, Peter Dokl in Klemen Bauer, ki je dobro formo potrdil že konec tedna, ko je zmagal na tekmi pokala IBU v Idreju na Švedskem.