Na dražbi za asistenco, kot so dogodek poimenovali v društvu YHD in ki poteka pod pokroviteljstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića, se bo znašlo nekaj predmetov znanih osebnosti. Obesek soproge predsednika republike Barbare Miklič Türk, ki ga je kupila v New Yorku od žene nekdanjega sekretarja OZN Nane Annan, zlat prstan Bernarde Jeklin, slika z motivom Ljubljane Dore Plestenjak, unikatna torbica Helene Blagne, okvirjen zemljevid iz 17. stoletja evropskega poslanca Iva Vajgla, dres nogometaša Mileta Ačimovića, barvna fotografija 75cm X 50 cm Mihe Frasa ter neobjavljen sonet iz leta 1949 igralca Poldeta Bibiča.

Dražbeni predmeti z izklicnimi cenami so sicer prikazani v katalogu na www.handyworld-si.com/slo, so sporočili iz YHD.

Društvo YHD zahteva priznanje storitve osebne asistence kot človekove in državljanske pravice, nujne za uživanje pravice do neodvisnega življenja, ki je zapisana v 19. členu Konvencije ZN o pravicah hendikepiranih. Ta storitev naj omogoči uporabniku polno participacijo na vseh področjih življenja: doma, na delu, v šoli, v prostem času, na potovanju in v političnem življenju.

Storitev mora biti dostopna osebam ne glede na vrsto hendikepa in ne glede na starost. Utemeljena naj bo na dejanskih potrebah in ne na premoženjskem stanju, osebnih dohodkih ali vrsti gospodinjstva, v kakršnem oseba živi. Uporabniki morajo imeti pravico izbire med različnimi ponudniki storitev, so prepričani v društvu YHD.