Čeprav je tudi Tadeja Brankovič Likozar na pokalu IBU izpolnila normo, bo v skladu z vnaprejšnjim načrtom "maraton" še izpustila in vse moči usmerila v sobotni šprint (7,5 km) in vrnitev štafete (4 x 6 km) v elitni zasedbi. Mala Maša ima komaj sedem mesecev. Vse oči bodo torej uprte v ihansko svetovno podprvakinjo v tej disciplini.

"Že vnaprej moram znova povedati, da dan ali dva pred tekmo za novinarje nastopa ne bom več napovedovala. Izkoristiti morate dni pred tem, denimo sedaj," je svoj predtekmovalni ritual brez vsiljivcev naglas zagovarjala Tesa, za Oestersund že na uradni predstavitvi. Teja Gregorin pač pravi, da ni Petra Majdič. Sindrom Marit Bjoergen za novinarje ne bo hud udarec. Lani je pred tekmo napovedala, da teče z lahkoto, nič je ne boli, nič ne utrudi in bila potem na prvi tekmi - 40.

O njej imamo vseeno zgodbo s sobotne večerne trening tekme, ki pa jo v naši reprezentanci skrivajo. Če ne bi bilo predtekmovalne vročice, bi bil to običajen trening. Tako pa so primerjavo želeli biatlonci in biatlonke iz devetih reprezentanc, pod prižganimi reflektorji, kot bodo delali tudi danes in jutri za moško "dvajsetko". Pomerili so se v skrajšani tričetrtinski različici (11 kilometrov) in s primerljivim časovnim pribitkom 45 sekund. Dosežkov trenerji niso objavili, le to, da je zmagala Belorusinja Darja Domračeva, sedma biatlonka zime 2009. Za Tejo Gregorin so na spletu razkrili, da je imela navigacijske težave. Tekla je napačni krog. A ker je, kot smo izvedeli, tekla domala 500 metrov več, ima njen neuraden drugi čas kljub trem zgrešenim tarčam nad načrtom, vseeno težo.

Da je optimizem ekipe Uroša Velepca in Tomaša Kosa na realnih tleh, sta potrdila Tesina soseda Klemen Bauer in Peter Dokl. Bauer je zmagal ugledno mednarodno tekmo pokala IBU pred Frodejem Andresenom, Dokl pa še bolj senzacionalno prej opisano moško tekmo za "Lovoriko smrekove veje", kot v žargonu imenujejo trening tekme. Z 20 natančnimi zadetki je ugnal tudi Poljaka Tomasza Sikoro in Šveda Carla Johana Bergmanna, drugega in osmega v svetovnem pokalu 2009. Res sta Šved in Poljak zgrešila malce več tarč, a tudi taka trofeja ostane - v glavi.