Prezgodnja smrt avtorice Prevzetnosti in pristranosti je dolgo časa begala zgodovinarje, saj so bili njeni simptomi raznoliki in precej blagi. Večina biografov je sprejela posthumno diagnozo, ki je bila objavljena leta 1964, v njej pa je bilo navedeno, da je Jane Austen trpela za Addisonovo boleznijo (posledica nezadostnega delovanja nadledvičnih žlez).

Nova raziskava Janenih pisem pa razkriva, da je bila pisateljica v svojih zadnjih dneh življenja preveč prisebna, saj se večina ljudi, ki bolujejo za Addisonovo boleznijo, borijo z izgubo koncentracije, ki meji že na blodnjavost, ko se njihovo stanje poslabša.

Austen je bila sredi pisanja svojega sedmega romana Sandition, ko jo je bolezen spravila v posteljo. Vendar pa je bila 41-letna pisateljica še toliko pri zavesti, da je še 48 ur pred smrtjo sestavljala zabavne stavke. Dva meseca pred smrtjo je pisala prijateljici: „Moja glava je bila vedno čista in komaj sem občutila kakšno bolečino.“

Strokovnjakinja Katherine White, ki tudi sama boluje za Addisonovo boleznijo, je v medicinsko znanstveno glasilo Medical Humanities zapisala: „Čeprav je bila Austinova zelo inteligentna, takšna jasnost izražanja misli ni značilna za bolnike, ki imajo Addisonovo bolezen. Zaspanost, težave z govorom, zmedenost in padanje iz zavesti v nezavest so značilne za omenjeno bolezen.“

Posthumno diagnozo je 150 let po smrti slavne pisateljice postavil sir Zachary Cope, ki je svoje ugotovitve utemeljil na pismih, v katerih je Jane opisovala utrujenost in bolečine. Pisateljica je v pismih še zapisala, da njena koža spreminja barve od „črne do bele in vseh drugih napačnih barv“.

Čeprav naj bi simptomi nakazovali na Addisonovo bolezen, je Whiteova prepričana, da izboljšanje stanja pred smrtjo pisateljice kaže na druge razlage. „Odsotnost bolečine v zadnjih mesecih je zgovorna. Večina bolnikov, obolelih z Addisonovo boleznijo, se v zadnjih mesecih srečuje s hudimi glavoboli in bolečinami v sklepih,“ je dodala Whiteova, ki je prepričana, da je Austenova najbrž umrla zaradi tuberkuloze.

Pisateljica naj bi se po mnenju Whiteove s tuberkulozo okužila s pitjem nepasteriziranega mleka.