Še pred prvo domačo tekmo pa ACH čaka jutrišnjo gostovanje na Poljskem pri klubu Asseco Resovia Rzeszow. Ob začetku vrhunca letošnje odbojkarske klubske sezone smo se pogovarjali z izvršnim direktorjem ACH Volleyja Gregorjem Humerco, ki ne skriva visokih ambicij, a hkrati večkrat poudarja rek "korak za korakom".

Po številnih odhodih je bilo potrebno precej vloženega truda za sestavo konkurenčne ekipe. Kako ste zadovoljni z letošnjim moštvom?

Dejstvo je, da smo v letošnji sezoni želeli sestaviti ekipo, ki bo temeljila predvsem na mladih igralcih. Vse skupaj smo želeli dopolniti z nekaterimi tujci, ki bi doprinesli tej mladi ekipi določene izkušnje. Zavedamo se in tudi zadnji rezultati kažejo na to, da moramo skozi neko fazo uigravanja, ki je včasih lahko zelo kratka ali pa gre na neki daljši rok. Seveda je vse to uigravanje tempirano na ligo prvakov, kateri je vse podrejeno.

Do kam merite v ligi prvakov in kakšni so ostali cilji?

V ligi prvakov želimo doseči drugi krog, a se zavedamo, da je skupina enostavno precej težja kot lansko sezono. Vsi trije predstavniki iz Poljske, Francije in Turčije so v samem vrhu svojih držav in sigurno se bo težko prebiti preko njih. Tako bo uvrstitev v nadaljevanje tekmovanje velik uspeh. V kolikor nam bo to uspelo, bomo šli korak za korakom in se nikakor ne bomo odrekli nadaljnjim podvigom. Doma seveda ciljamo na obe lovoriki, kot tudi v srednjeevropski ligi, kjer si želimo povrniti pokal v naše vitrine.

Bo mlada ekipa pri tem prednost ali slabost?

Vsi ti mladi igralci so perspektivni in vsi prihajajo iz reprezentančne vrste oziroma vsaj večina. Vsak od njih ima svojo vlogo na igrišču in tako kot trener (Glenn Hoag, op. p.) stalno poudarja: potrebno bo delati korak za korakom in imeti nekaj potrpežljivosti. Pri tem želimo, da bodo svojo mladostno moč, borbenost in drznost znali usmeriti v pravo smer.

Imeti mlado ekipo pomeni, da delaš na dolgi rok. Kje se vidite čez nekaj let?

Liga prvakov je nek maksimum, ki ga lahko tu v Evropi dosežemo. Gotovo je nek dolgoročni cilj, da se uvrstimo na finalni turnir lige prvakov, a še naprej bomo vse počeli postopoma. Ta ekipa in ta generacija mladih igralcev na nek kratki rok še ni sposobna borbe za sam vrh Evrope, a v nekaj sezonah, če jo bomo uspeli zadržati, ima zagotovo potencial, da ji to uspe.

Če bodo ti mladi igrali dobro, bodo zanimivi tudi za ostale vrhunske klube. Kako jih zadržati?

Z vsemi imamo podpisane dolgoročne pogodbe od dveh do štirih let. Na vsak način se bomo trudili, da vse najboljše zadržimo, seveda, če bo zadeva šla v pravo smer, v katero si želimo.

Dotaknimo se še tujcev. V klub so prišli izkušeni Marcelo Barreto, Veljko Petković in Ramon Gato, poleg mladega talenta Oliverja Venna. Kako ste zadovoljni z njihovim učinkom?

Zaenkrat je učinek pozitiven. Težko je še realno oceniti, kakšna je njihova prava moč, saj se bo ta pokazala šele v najvišjem rangu, to je v ligi prvakov, kjer pričakujemo, da bodo znali unovčiti svoje izkušnje. Za trenutna tekmovanja, kjer smo nastopali do sedaj, pa so povsem zadovoljili naše potrebe in zahteve. Seveda tudi oni potrebujejo nek svoj čas, da se uigrajo z ekipo.

Na čelu je kanadski strateg Glenn Hoag, ki je pred leti z ekipo Paris Volley celo osvojil ligo prvakov.

Od strokovnega "tima" pričakujemo, da bodo iz vsega tega znali sestaviti neko celoto, saj le kot celota lahko zmagujemo in dosežemo dobre rezultate. Ne glede na kakšen poraz, ki se nam je letos že pripetil, bo treba iz teh porazov potegniti najboljše in na njih gledati iz pozitivne strani ter na tem graditi nove zmage. Po eni strani je dobro, da če sedaj traja neka rezultatska kriza, da se iz nje poskušamo izvleči čim prej.

Gospodarstvo pretresa kriza in v teh časih je športnim kolektivom težko zbrati vsa potrebna sredstva. Kako ste se vi spopadli s tem problemom?

Z recesijo se borimo kot praktično vsi klubi po vsem svetu. Že na začetku sezone smo si postavili neke nove smernice, moram pa poudariti, da ACH ostaja naš zvest sponzor. Skupaj s svojimi hčerinskimi družbami nas podpira še naprej, kar je v teh časih zlata vredno, da imaš nekoga, ki zate finančno skrbi. Proračun smo sicer nekoliko skrčili, a naši cilji zato ostajajo enaki. Zaenkrat stvari na tem področju tečejo v pravo smer.

Kaj pomeni igrati v ligi prvakov, sedaj že zelo dobro veste. Kako pa je bilo z organizacijo kluba na začetku nastopov v najmočnejši konkurenci?

Ko smo začeli, smo že imeli nekaj izkušenj, a ne z najvišjim rangom tekmovanja, prav tako smo imeli pred prihodom ACH v klub tudi že določene organizacijske izkušnje. Sedaj že tretjo leto zapored stopamo v ligo prvakov z enako vodstveno ekipo in vsako leto je manj problemov. Ne glede na to, da so zahteve CEV (evropska odbojkarska zveza, op. p.) velike, pri katerih je za postoriti ogromno stvari in detajlov, nam je sedaj precej lažje. Bi pa posebno poudaril, da je iz leta v leto več prostovoljcev, ki so v teh turbulentnih časih še kako dobrodošli in se jim moram zares zahvaliti, da svoj prosti čas žrtvujejo za nas in so del te zgodbe o uspehu.

Že večkrat ste omenili svojega glavnega sponzorja.

Z vključitvijo ACH kot same družbe je odbojka pridobila ogromno, saj je vložila del sebe v naš klub, kateri pa zna vračati nazaj. O tem pričajo vse nagrade (SPORTO 08 in IECL Press Award, op. p.), ki smo jih v zadnjem času dobili, kar je le plod odličnega medsebojnega sodelovanja.

Vaš klub je pomemben adut pri razvoju odbojke v Sloveniji.

Odbojka enostavno pridobiva v Sloveniji na veljavi. Mi ogromno dela in časa porabimo tako za stike z mediji kot za samo promocijo odbojke, ki v slovenski prostor vnaša neko svežino. Pri tem ne govorim samo o delu z našo prvo ekipo, ampak tudi o našem podmladku. Letos smo na novo zastavili projekt ACH Junior in na račun prepoznavnosti prve ekipe smo pridobili ogromno mladih igralcev, v ta projekt pa so vključene tudi deklice.

Polna dvorana Tivoli bo verjetno v veliko pomoč pri dosegi ciljev v ligi prvakov?

Normalno je, da gledalce v dvorano vlečejo zmage. Ljudje so lačni spektakla, kar liga prvakov v Tivoliju nedvomno je. Ne igra se le vrhunska odbojka, ampak ima sam dogodek nek pomen. Tudi vso dogajanje ob igrišču je magnet za gledalce in seveda si želim, da bo v letošnji sezoni dvorana Tivoli spet polna.