Petra Majdič na tokratni tekmi v Kuusamu sicer ni ponovila odličnega niza, kot ga ima na tem prizorišču, kjer je trikrat zapored do danes zmagala, a je z drugim mestom znova dosegla vrhunsko uvrstitev, ki v olimpijski sezoni napoveduje novo uspešno sezono.

Majdičeva, ki so jo med drugim minuli teden razglasili tudi za najbolj prepoznavno športno ime med Slovenkami, si je tokratni finalni nastop prislužila tudi nekoliko po sreči. Potem ko je v kvalifikacijah dosegla tretji čas, je prepričljivo zmagala v četrtfinalu, nekoliko pa se ji je nalet ustavil v polfinalu. Tam je bila šele četrta, a se je kot "srečna poraženka" le prebila v finalno vožnjo.

V finalu je slovenska šampionka začela nekoliko počasneje, tekla na četrtem mestu in varčevala moči za zadnji klanec, ki od letos nosi ime po njej. Tako so se namreč pred časom odločili prireditelji tekme, potem ko je Majdičeva v Kuusamu vknjižila tri zaporedne sprinterske zmage v svetovnem pokalu. A na "njenem" vzponu se ni vse odvijalo po željah varovanke Ivana Hudača. Za zelo močno se je izkazala Poljakinja Kowalczykova in Majdičeva je v zadnji zavoj prišla šele kot četrta. Kljub temu je v zadnjih metrih iztisnila iz sebe maksimum in ciljno črto prečkala kot druga.

Zelo dobro je nastopila tudi Katja Višnar, ki je svoj četrtfinalni nastop končala na tretjem mestu, a se je v polfinale uvrstila po času. V prvi skupini polfinala je zasedla zadnje, šesto mesto, a se na koncu razveselila 12. mesta, kar je njena najboljša uvrstitev na posamičnih tekmah svetovnega pokala. Za letošnjo sezono so se namreč prireditelji odločili, da malega finala ne bo več, in so za končno uvrstitev šteli doseženi časi iz polfinala. Vesna Fabjan, nekdanja svetovna prvakinja v sprintu do 23 let, je v svoji četrtfinalni skupini zasedla zadnje šesto mesto, kar je na koncu pomenilo 27. mesto in nove točke svetovnega pokala.

"Definitivno je to velik uspeh, mislim da je bil to danes moj maksimum, saj je šlo vse skupaj bolj na tesno. Ponoči nisem dobro spala, tudi včeraj sem se dobro počutila, kar je slab znak za tekmo, zato smo se vsi skupaj v ekipi malo bali današnje tekme. Nisem funkcionirala kot bi morala, tekma je bila zame 'potrpljenje' in rezultat, ki mu ne smemo gledati v zobe, je bil danes zame maksimum," je po tekmi povedala Majdičeva.

"Zadovoljni smo. Cilji so izpolnjeni, saj smo si pred tekmo želeli eno mesto na stopničkah, eno do 20. ter še eno do 30. mesta. Dekleta so solidno odtekla. Jutri bomo startali le s Petro Majdič, saj Katja nima dovolj točk FIS in tako nima pravice nastopa na distanci, medtem ko je Vesna nekoliko preveč utrujena, kar se ji je poznalo tudi danes na zadnjem klancu in bo tako tekmo raje izpustila," je po tekmi povedal Ivan Hudač.

V moški tekmi, ki je minila brez slovenskega zastopstva, si je zmago in s tem tudi olimpijsko vozovnico priboril Norvežan Ola Vigen Hattestad. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Oystein Pettersen, medtem ko je bil tretji Rus Nikita Krijukov.

Na nedeljski tekmi na deset kilometrov v klasični tehniki bo nastopila zgolj Petra Majdič.