V letošnjem prvem četrtletju se je južnoafriško gospodarstvo skrčilo za 7,4 odstotka, v drugem četrtletju pa za 2,8 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Rast v tretjem trimesečju bi po mnenju ekonomistov lahko povezovali s korelacijo med južnoafriškim in mednarodnim gospodarstvom. Podatki o rasti v minulem četrtletju so prva rast v devetmesečni recesiji, ki je sicer v 17 letih prva v tej državi.

Čeprav je tehnično država izšla iz recesije, pa ekonomisti poudarjajo, da znakov o ustvarjanju delovnih mest še ni. Ta so ena od poti k ustvarjanju blagostanja v državi. Stopnja brezposelnosti v tretjem četrtletju je bila 24,5-odstotna; v proizvodnem sektorju se je zaprlo 150.000 delovnih mest, v trgovini na drobno in v trgovini na debelo pa je brez dela ostalo 110.000 zaposlenih.

Rast se bo po pričakovanjih nadaljevala tudi prihodnje leto, ko bo Južnoafriška republika gostiteljica svetovnega prvenstva v nogometu. Država si od organizacije prvenstva obeta vrsto priložnosti in koristi.