Mali grad stoji na vzpetini v osrčju starega mestnega jedra in je ena najbolj privlačnih turističnih točk mesta, saj obiskovalcem omogoča zares idiličen pogled na strehe v objemu kamniških planin. Obiskovalce privlačita tudi znamenita romanska kapela in delno obnovljen renesančni stolp, ki je včasih služil kot del obzidja.

Na Turističnem informacijskem centru so samo med junijem in avgustom letos našteli skoraj 500 domačih in tujih obiskovalcev kapele, ki je podobno dobro obiskana tudi v drugih mesecih. Poleg tega pa, pravijo na občini, nekdanji grajski hrib vse bolj uspešno izkoriščajo kot prireditveni prostor, saj se na njem v poletnih mesecih zvrsti kar nekaj odmevnih prireditev, kot so Srednjeveški dnevi in Festival Kamfest, ki jim prav ambient srednjeveškega gradu dodaja poseben čar. Festival Kamfest zgovorno imenujejo tudi festival z razgledom.

Desetletja neurejen, neosvetljen in dokaj nevaren dostop na Mali grad, pa tudi nevarno obzidje, s katerega so leteli kamni, sta bila v mestu pogosto kamen spotike, ki pa so ga na občini v zadnjih letih učinkovito odpravili. Stopnice na glavnem pristopu so pred dobrega četrt stoletja zaradi sanacijskih del na stražnem stolpu in lažjega dovoza materiala ob straneh zalili kar z betonom, potem pa, kljub temu da so občani kar naprej opozarjali na njihovo nevarnost, za (pre)dolgo pozabili na njihovo dokončno ureditev. Tako bo zdaj, po celoviti ureditvi dostopov, Mali grad zagotovo le še privlačnejši in bo morda zares oživil tudi pogosto smele načrte s stražnim stolpom, kjer so že risali poleg restavracij tudi poročno dvorano pa gledališče in podobno.

Občina je v zadnjih letih na Malem gradu opravila tudi več drugih obnovitvenih posegov. V sklopu urejanja dostopov je poleti najprej uredila nekaj več kot 30 metrov dolg dostop iz smeri Glavnega trga, zdaj pa urejajo še blizu 20 metrov dolg odsek iz šutenske smeri, kjer urejajo tudi odtok meteornih voda. Za naslednje leto so za revitalizacijo starega mestnega jedra predvideli 150.000 evrov.