Potočnik, sedaj evropski komisar za znanost in raziskave, je svoj novi resor opisal kot eno tistih področij, ki so zanesljivo v središču našega življenja ter v središču globalnih problemov, s katerim se soočata ves svet in Evropa; poleg tega pa je to področje, na katerem se sprejema veliko evropske zakonodaje.

Kot je še pojasnil Potočnik, bo pristojen za pomembna vprašanja, kot so varovanje okolja, zagotavljanje kakovosti življenja za vse, ohranjanje biotske raznovrstnosti in ozelenitev gospodarstva. Vse to pa je po njegovih besedah tudi pomemben prispevek v boju proti podnebnim spremembam.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju razkril, kako je razdelil resorje med 26 kandidatov držav članic za prihodnjo komisijo. Slovenski kandidat Janez Potočnik je dobil resor za okolje. Barroso je dejal, da je izjemno vesel, da bo ta resor vodil Potočnik, ki ga je označil za "predanega okoljevarstvenika".

"Okolje je veliko več od ukrepanja na področju podnebnih sprememb," je poudaril Barroso v odgovoru na vprašanje, kašne bodo pristojnosti Potočnika glede na dejstvo, da se z novo komisijo uvaja tudi resor za podnebno ukrepanje. Po njegovih besedah gre za pomembna vprašanja, kot so zaščita tal, vode in zraka ter ohranjanje biodiverzizete.

Potočnik bo odgovoren za okolje in tega sem izjemno vesel, saj je v zadnjih petih letih pokazal "neposreden in poseben interes" za to področje, je povedal predsednik komisije in ob tem Potočnika označil za "predanega okoljevarstvenika".

Potočnik je bil doslej pristojen za znanost in raziskave. Po izobrazbi ekonomist, je pred razglasitivijo povedal, da ne bi imel nič proti, če bi ostal na mestu, kjer je sedel do sedaj, ter da si želi delati na področju, ki je blizu njegovemu znanju in izkušnjam.

Preostali resorji

Med preostalimi resorji velja izpostaviti, da je portfelj za širitev dobil Čeh Štefan Füle, resor za denarne in gospodarske zadeve Finec Olli Rehn, resor za konkurenco Španec Joaquin Almunia, Francoz Michel Barnier je dobil resor za notranji trg, Nemec Günther Oettinger pa resor za energijo, resor za podnebno ukrepanje pa Danka Connie Hedegaard.

Madžar Laszlo Andor je dobil resor za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje, resor za kmetijstvo in razvoj podeželja je dobil Romun Dacian Ciolos, resor za zdravje in zaščito potrošnikov Maltežan John Dalli, resor za ribištvo Grkinja Maria Damanaki, resor za trgovino Karel De Gucht, za regionalno politiko bo odgovoren Avstrijec Johannes Hahn.

Resor za znanost in raziskave, ki ga je sedaj vodil Slovenec Potočnik, je bil dodeljen Irki Marie Geoghegan-Quinn, Bolgarka Rumjana Želeva bo odgovorna za mednarodno sodelovanje, človekoljubno pomoč in krizno odzivanje, Estonec Siim Kallas za promet, Nizozemka Neelie Kroes za digitalno agendo, Poljak Janusz Lewandowski bo odgovoren za proračun in finančno programiranje.

Resor za notranje zadeve je Barroso dodelil Švedinji Cecilii Malmström, resor za razvoj Latvijcu Andrisu Piebalgsu, resor za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Luksemburžanki Viviane Reding, Slovaku Mirošu Šefčoviču resor za medinstitucionalne in upravne zadeve, Litovec Algirdas Šemeta je dobil resor za davke in carinsko unijo, Italijan Antonio Tajani resor za industrijo in podjetja, Ciprčanka Andrula Vasiliu pa resor za izobraževanje, večjezičnost, kulturo in mlade.

Podpredsednikov komisije je pet, med njimi tri ženske, tudi visoka zunanja predstavnica, Britanka Catherine Ashton.

Barroso je ob predstavitvi razdelitve resorjev poudaril, da je dobil "odlične nominacije", da so prave osebe dobile prave resorje ter da je bila končna izbira izključno njegova. Posebej je pozdravil "vrnitev" 13 komisarjev, ki so bili že v njegovi prvi ekipi - med njimi je tudi Potočnik. "Imam kolegij, ki bo lahko uresničil spremembe, ki sem jih obljubil," je poudaril.

Zaslišanja kandidatov od 11. do 19. januarja

Evropski parlament bo zaslišanja kandidatov za komisarje v prihodnji Evropski komisiji začel 11. januarja in končal 19. januarja, so danes sporočili v parlamentu. Končno glasovanje o celotni novi Evropski komisiji pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa pa je načrtovano za 26. januar.

Podroben razpored zaslišanj še ni znan, potekala pa naj bi od 11. do 15. januarja v Bruslju, 18. in 19. januarja pa v Strasbourgu. Vsako zaslišanje naj bi trajalo najmanj tri ure. Za glasovanje pa je 26. januarja predvideno posebno mini plenarno zasedanje Evropskega parlamenta.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je izrazil veselje, da je predsednik komisije Barroso tako hitro razdelil resorje komisarskim kandidatom. "Evropski parlament je dobro pripravljen na poglobljena zaslišanja, na katerih bo natančno preveril, ali so ustrezne osebe za te pomembne položaje v EU," je dejal.