Olimpijska sezona svetovnega pokala se na tradicionalnem uvodu v Kuusamu sicer ni najbolje začela, saj je žirija tekmovanja v četrtek morala odpovedati kvalifikacije. Glavni krivec je bilo seveda muhasto vetrovno vreme, ki jo je v središču Ruka skakalcem že večkrat pošteno zagodlo. Kvalifikacije za sobotno posamično tekmo bodo tako danes ob 14.30, nekaj pred ekipno preizkušnjo.

Sicer so v Kuusamu v četrtek uspešno izpeljali dva uradna treninga; zlasti na drugem pa je blestel tudi Slovenec Robert Kranjec, ki si je skupaj z Avstrijcem Wolfgangom Loitzlom delil drugo daljavo (144,5 metra). Najdaljši je bil najboljši skakalec v minuli zimi Avstrijec Gregor Schlierenzauer (147 m), tretjo daljavo pa je dosegel povratnik v karavano svetovnega pokala, legendarni finski veteran Janne Ahonen (143 m).

Že na uvodu v sezono se je pokazalo, kako prav bi prišla nova pravila v tekmovalnem sistemu, ki so jih sicer pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) zelo uspešno testirali na poletni veliki nagradi FIS, z odobravanjem pa so bila sprejeta tudi med stroko. Pravila, ki upoštevajo različno jakost in smer vetra po matematični formuli za vsakega skakalca posebej, omogočajo namreč tekme brez prekinitev zaradi spremenljivih vremenskih razmer.

A v novi sezoni se bo skakalo še po "starih" pravilih, saj je izvršni odbor FIS na zasedanju v Zürichu kljub uspešnemu testiranju presenetljivo odločil, da novih pravil, ki upoštevajo vpliv vetra in dolžino zaletišča na skakalnici, za zdaj še ne bo oziroma bodo v veljavi le na določenih tekmah. Po odločitvi FIS bodo nova pravila uporabili na ekipni turneji v Oberstdorfu, Klingenthalu in Willingenu (30. januar - 7. februar 2010) ter na nordijski turneji v Lahtiju, Kuopiu, Lillehammerju in Oslu (6. - 14. marec 2010). Poleg tega bodo po novih pravilih skakali tudi na svetovnem prvenstvu v poletih v dolini pod Poncami.

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Zupan je bil, milo rečeno, presenečen nad nedavno odločitvijo FIS, da se bo v letošnji zimi po večini skakalo še "po starem". "Res sem zelo presenečen nad takšno odločitvijo FIS, saj se mi ne zdi smiselna. Potem ko smo pravila dodobra stestirali in se nanje privadili, smo ugotovili, da gre res za pravičnejši sistem. Edini minus je morda dejstvo, da je za gledalce sistem nekoliko manj pregleden, a menim, da če bi pri FIS uredili grafiko, bi se tudi gledalci hitro privadili," je prepričan Zupan.

Nov sistem je med drugim podprla tudi komisija za skoke pri FIS in pred časom predlagala, da naj FIS na jesenskem srečanju v Zürichu podaljša fazo testiranja novih pravil v smučarskih skokih tudi za sezono svetovnega pokala 2009/10, a izvršni odbor teh priporočil na zasedanju ni upošteval. Odmevi na nova pravila so bili precej spodbudni; večina reprezentanc, med njimi tudi slovenska, takšen sistem tekmovanj podpira, saj meni, da je do športnikov bolj pravičen, čeprav je za gledalce precej nepregleden. Proti novemu sistemu naj bi bila avstrijska reprezentanca.

Na uvodni tekmi sezone, današnji ekipni preizkušnji v Kuusamu, Slovenci merijo na uvrstitev med najboljšo šesterico. "Ekipno merimo na uvrstitev med najboljšo šesterico, posamično pa bili zadovoljni z uvrstitvijo do desetega mesta. Kranjec je na pripravah skakal zelo konstantno in dobro, zato menim, da so cilji povsem realni," je dejal Zupan.