Matschiner naj bi pomagal mnogim drugim športnikom iz številnih športnih panog z različnimi dopinškimi praksami. V njegovi verigi so bili mnogo več kot znanci tudi slovenski atleti Jolanda Čeplak, Helena Javornik in Boštjan Buč. In če hočete še več o tej slovenski navezi.

Že pred več kot dvema mesecema so avstrijski preiskovalci, ki so se očitno zelo podrobno vkopali v avstrijske dopinške primere, pisali o praksi Matschinerja. Kot je "zapel" pikčasti hribolazec Toura Bernhard Kohl, ki je sedaj že trgovec s kolesi na Dunaju, si je zadnjič pomagal z vbrizgom EPO zadnje generacije CERA septembra 2008. Že avgusta lani pa je Matschiner vso opremo (centrifugo za kri) iz najetega stanovanja v Linzu z najetim avtomobilom prepeljal v drugo državo. Tako je sam zatrdil. Verjetno zato, ker so v Avstriji lani poleti sprejeli zelo strog dopinški zakon.

No, policija, ki mu je sledila, je signal njegovega mobilnega telefona zadnjič v najetem stanovanju v Linzu zasledila novembra lani. Signal se je potem izgubil v Slovenijo. Predvidevajo, da je potoval s centrifugo, ki jo je za 73.000 evrov kupil s pomočjo kolesarja Rasmussena in Kohla, smučarskega tekača Hoffmanna.

Avstrijska policija, tako po avstrijskih virih, sumi, da je bila krvna centrifuga prepeljana v Slovenijo. Matschiner je bil sicer pravi ekspert, saj naj bi športnikom pomagal ne samo z EPO, ampak tudi z rastnim hormonom, insulinom, testosteronom in predvsem s krvnim dopingom. "Priznam krivdo, ne obžalujem ničesar," je pripomnil pred dnevi.

In kako je možno, da so ujeli Kohla? "Dejal sem mu, izogibaj se CERE, a me ni poslušal. Mislil je, da vsi v kolesarski karavani vozijo s tem," je Kohlovo nespamet opisal Matschiner. No, izid knjige časovno ni določen, vsaj kot pravi, bi ga do sojenja nekatere stvari v knjigi po njegovem inkriminirale.