Nova sezona 28 tekem za svetovni pokal (štiri bodo ekipne, štiri pa v poletih) se bo začela jutri s kvalifikacijami za sobotno tekmo posameznikov v Kuusamu, medtem ko bo prva uradna tekma nove sezone že po tradiciji moštvena preizkušnja v petek zvečer pod žarometi.

Slovenska reprezentanca je na prizorišče uvodne preizkušnje odpotovala včeraj, v slovenski vrsti pa so Robert Kranjec, Jernej Damjan, Primož Pikl in Mitja Mežnar. Z izjemno Damjana, ki trenira po posebnem programu in že od začetka meseca skače na snegu na Finskem (Rovaniemi, Kuusamo), je glavnina slovenske vrste prve skoke za trening na snegu opravila na olimpijskih skakalnicah v Lillehammerju na Norveškem.

"Fantje imajo v nogah po 50 skokov na snegu, niso še v formi, kot si želimo, a nihanja so za začetek nekaj povsem normalnega. Od prvega treninga na snegu smo pričakovali za odtenek več, kot smo iztržili, saj smo imeli težave zaradi toplega vremena, kar je pomenilo mehko in vlažno zaletno smučino. Čeprav je bilo na treningu kar sedem fantov, smo se zaradi odličnega moštvenega duha lažje prebijali skozi težave. Z zagnanim delom so napredovali iz treninga v trening, zato zadnji dan vadbe ni bilo več tekmovalca, ki bi se mučil iz skoka v skok," je povedal glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan in posebej poudaril, da ekipa v sezono vstopa veliko močnejša in v boljši formi, kot je v lansko. "Psihična trdnost je večja, fantje komaj čakajo prvo tekmo, izziv je velik. Dosežki na poletnih tekmah za veliko nagrado so nam dali zagon za zimo. V Kuusamu je cilj na ekipni tekmi v petek uvrstitev do šestega mesta, med posamezniki v soboto pa do desetega mesta in še dva tekmovalca v točkah svetovnega pokala," je dodal Zupan, ki ne more oceniti, kako je pripravljena konkurenca. "Nisem je videl. Kranjec je stopnjeval formo iz skoka v skok, prihajalo je do nihanj, vendar je bila tehnična izvedba na visoki ravni. Slišal sem, da je v odlični formi Norvežan Jacobsen. Avstrijci so prišli v Lillehammer šele v petek zvečer, mi pa v soboto zjutraj odpotovali domov. Videl sem nekaj skokov Čehov in Japoncev," je klepet sklenil Zupan, ki skupaj s tekmovalci ni skrival navdušenja ob uspehu nogometne reprezentance.

Medtem ko so Avstrijci na Norveško prileteli s treninga v toplem Egiptu, Nemci in Švicarji do prvega treninga v Kuusamo sploh ne bodo skakali na snegu. Oboji imajo doma (Nemci v Klingenthalu in Švicarji v Einsiedlnu) skakalnici z ledenim zaletiščem, na katerem so razmere enake kot pozimi na snegu.

Skupno zmago v svetovnem pokalu bo branil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je zaradi poškodbe kolena (staknil jo je ob testiranju opreme marca v Ramsauu) in zaključnih šolskih izpitov začel trenirati kasneje kot v prejšnjih sezonah. Zaradi tega je izpustil večino tekem za poletno veliko nagrado, na tistih, na katerih je nastopil, pa je dvakrat zmagal in bil enkrat drugi. Po enoletnem premoru se v skakalno karavano vrača finski zvezdnik Janne Ahonen, ki trenira pod vodstvom osebnega trenerja Tomija Nikunena in je bojda telesno tako dobro pripravljen, kot ni bil niti v sezonah največjih uspehov. Za Ahonena so največji izziv olimpijske igre, saj mu v karieri manjka le še zlata olimpijska kolajna med posamezniki.