Dogodek je z obrednim zakolom dveh divjih podgan, dveh golobov, petelina, jagnjeta in prašiča odprl glavni duhovnik v lokalnem templju. Množica je nato odhitela na bližnje polje, kjer je 250 mesarjev že čakalo na začetek zakola okoli 20.000 bivolov, ki so jih s sabo pripeljali verniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju festivala se je po navedbah poročevalca AFP gnetlo kar milijon ljudi. Številni so tja prišli iz Indije, kjer so nekatere zvezne države prepovedale zakol živali v verske namene. Festival se bo nadaljeval še v sredo, ko bodo hindujski boginji moči žrtvovali še okoli 300.000 koz, ovc in ptic.

Festival je naletel na ostro kritiko tamkajšnjih borcev za pravice živali, ki menijo, da je zakol nepotrebna krutost. A nepalska vlada, ki je za izvedbo celo prispevala okoli 60.000 ameriških dolarjev, ni želela preprečiti festivala, ki ga je označila za več stoletij staro tradicijo.

Prizadevanja aktivistov podpira tudi znana borka za pravice živali in nekdanja filmska zvezda Brigitte Bardot, ki je glede festivala ta mesec pisala nepalskemu predsedniku in ga pozvala, naj prepreči njegovo izvedbo.