Vegetarijanskih otrok je na šolah zelo malo. Denimo na OŠ Ledina 37 od skoraj 400 učencev, na OŠ Trnovo 40 od 650 otrok, na OŠ Karla Destovnika Kajuha takih primerov ni, prav tako ni veganov na teh naključno izbranih ljubljanskih šolah. Nekoliko več je otrok, ki zaradi verskih prepričanj svojih staršev ne jedo svinjine.

A kljub majhnemu številu vegetarijancev se jim ponekod prehransko prilagodijo. Denimo na OŠ Ledina pripravljajo brezmesne malice, kosil pa ne, saj jih pripravljajo drugje, kjer ne kuhajo vegetarijanskih jedi, je povedala tamkajšnja vodja prehrane Karmen Kete. Drugod nudijo poleg malic tudi brezmesna kosila. Na OŠ Nove Fužine denimo pripravljajo zelenjavne polpete ali rižote, ne pa posebnih tofujevih in podobnih specialnih jedi, je povedala vodja prehrane Romana Hlupic. Prilagajajo se še na OŠ Karla Destovnika Kajuha in na OŠ Trnovo.

Medtem pa drugod, denimo na OŠ Prule, ni nobenih možnosti za pripravo veganske ali vegetarijanske hrane za učence. "Posebne prehranske potrebe so za nas le potrebe, ki izvirajo iz zdravstvenih vzrokov, ne pa iz svetovnega nazora ali prepričanja staršev. Posebnih obrokov ne bi pripravljali niti za dodatno plačilo. Prehrana mora biti v skladu z doktrino prehranjevanja, ki temelji na potrebah odraščajočih ljudi," je prepričan Merc. Vse bolj pa se zadnje čase na šolah uveljavljajo brezmesni dnevi enkrat na teden.