Kolikor je bilo mogoče razbrati iz medijev, takšno podarjanje ni v skladu z več določbami Protokola RS Slovenije, ki v mešetarjenje ni bil vključen. Tudi po mnenju društev, ki delujemo na področju zaščite živali, je podarjanje živali zastarelo, je le izraz nekih preživetih časov, dobrobiti živali škodljiva tradicija, ki je Sloveniji kljub nekdanji posredni vključenosti v gibanje neuvrščenih zagotovo ni treba nadaljevati.

Tudi politiki bi morali biti zgled ravnanja drugim državljanom. Premier Pahor je pokazal visoko stopnjo nepremišljenosti, saj ni upošteval protokola in njegovih določb glede višine cene darila, ogrozil pa je tudi dobrobit treh živali. Nihče od politikov, niti večina javnosti, se niso vprašali, kje v Sloveniji bi bili ustrezni pogoji za kameli, nihče ni izrazil pomisleka, kako bi bilo za lipicanca Neapoletana poskrbljeno v Libiji, žal niti Kobilarna Lipica ne. Živali spadajo v svoje okolje, ki ga glede na svoje biološke značilnosti najbolje poznajo in prenašajo, oskrba pa mora biti prilagojena njihovim resničnim potrebam. Sicer bi bilo lepo obe kameli sprejeti in jima ponujati vso primerno oskrbo, ki je morda zaradi nizke ozaveščenosti glede dobrobiti živali v Libiji nista deležni, a v Sloveniji zanju primernega prostora očitno ni, četudi Zoo Park Rožman meni drugače.

Po zadnjih novicah naj bi zaradi birokratskih zapletov živali ostale vsaka v svoji državi, žal dobrobit živali pri tem ni igrala nobene vloge. Predlagamo, naj bosta dotični posvojitvi res le simbolični, podarjanje živali in rastlin pa naj se v prihodnje ukine, saj gre za živa bitja, ne predmete. Želimo si manj samovoljnosti in zaletavosti državnikov pri podarjanju daril in manj servilnosti Slovenije v odnosu do drugih držav.

Vsi skupaj pa se zavedajmo, da tudi odnos do živali in okolja spadata v znamenje civilizacijskega napredka neke države, ki ga Slovenija s tem obiskom žal ni pokazala ravno veliko. Lep pozdrav!

Barbara Györfi, Društvo za zaščito živali Škofljica

Sopodpisniki: DZZŽ Trebnje, DZZŽ Posavje, DZZŽ Pomurje, DZZŽ Kočevje, DZZŽ Novo Mesto