Z ekipo Astana, za katero je 36-letni Novomeščan podpisal pogodbo ob koncu letošnje sezone, je povezanih največ sprememb in negotovosti. Ekipa ima nepredvidljive, a bogate kazahstanske sponzorje, Alberta Contadorja, najboljšega kolesarja lanske sezone, in Aleksandra Vinokourova, enega najbolj zanimivih "ex-doping" kolesarjev. Za novinarje so torej hvaležna tema v zatišju sezone.

"Devetdeset odstotkov zgodb si novinarji izmislijo," je prepričan Štangelj, ki do potankosti pozna svet zakulisja. "Contador je nekaj razkril sam, ko so pisali, kakšne pogodbe mu ponujajo. Enostavno se nekaj mora dogajati, sicer so dobra tudi ugibanja. Tudi temo, da se Adria Mobil zanima za Contadorja, bi takoj pograbili v Sloveniji. Vendar je realnost denar," je navrgel.

Ekipa Astana bo v nekaj dneh dobila uradno potrditev Mednarodne kolesarske zveze UCI o potrjeni licenci Pro Toura, ki je (bila) vprašljiva zaradi nediscipline pri plačevanju ekipe, ki jo je doslej vodil Johan Bruyneel. Nikolaj Proskurin, predsednik kazahstanske kolesarske zveze in eden najplivnejših politikov ene bogatejših naftno-plinskih držav na svetu, je potrdil zagotovila, da se kazahstanska zgodba nadaljuje: 15 milijonov evrov in sponzorsko ime Samruk-Kazyna. Sedež ekipe bo v Italiji, glavna športna direktorja sta Giuseppe Martinelli in Guido Bontempi, s katerima se je iz starega poznanstva tudi dogovoril Štangelj. Naveza iz stare Astane bo Alain Gallopin, vzhod pa bosta povezovala Aleks Šefer in Dimirij Sedun, ki ju poznamo z nekdanjih dirk Po Sloveniji. Največ ugibanja je bilo z novim glavnim menedžerjem Francozom Yvonom Sanquerjem. Očitno je bila to le poteza, da v novi Astani ni prevladovala nizozemska naveza. Tu naj bi veliko vlogo imela tudi politika UCI.

"Sanquer je zame kompetentna oseba. Martinelli pa je s svojimi kolesarji štirikrat zmagal Giro s štirimi različnimi kolesarji (Pantani, Garzelli, Simoni, Cunego, op. p.). Njegova zgodba me fascinira. To pomeni, da je resnično dober direktor," je zaupanje potrjeval Alberto Contador pred dnevi. Hkrati je končal ugibanja s potrditvijo sodelovanje s proizvajalcem koles Specialized. Za 700.000 evrov na sezono. Tega pa skoraj ne bi mogel, če ne bi tudi nova Samruk-Kazyna vozila na njih. "30. novembra imamo prvo srečanje ekipe, dolgo pet dni. Običajni protokol: zdravniški pregledi, programi dirk in oprema. Kolesa bodo res Specialized. Za 25 kolesarjev je pri novi opremi veliko dela," je prve delovne dni v novi ekipi, ki ima trenutno polovico novih imen, napovedal Štangelj. Druga polovica je odšla v Armstrongov RadioShack z Janijem Brajkovičem vred.